Ruim 16.000 handtekeningen voor psychosociale zorg bij kanker

Meer dan zestienduizend mensen tekenden in de afgelopen weken de petitie 'Minder kopzorgen bij kanker'. Zij willen dat psychosociale zorg na kanker weer in het basispakket komt. De petitie werd afgelopen dinsdag aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor zorg.

Elk jaar krijgen 100.000 mensen in Nederland te horen dat zij kanker hebben. Een diagnose die inslaat als een bom. Ongeveer een derde van alle patiënten heeft door de diagnose behoefte aan psychosociale zorg. Zij leven met problemen als angst, somberheid, woede of vermoeidheid. Dit zijn klachten die kunnen vallen onder de 'aanpassingsstoornis'.
De aanpassingsstoornis wordt echter niet meer vergoed uit het basispakket. Hierdoor vallen veel kankerpatiënten tussen wal en schip. Of zij moeten de zorg zelf betalen of krijgen onterecht een 'zwaardere' diagnose (zoals depressie), zodat de zorg wel vergoed wordt.
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK, voorheen LMK) heeft met een aantal partnerorganisaties het Landelijk Overleg Psychosociale Oncologische Zorg (PSOZ) in het leven geroepen. Het PSOZ vindt dat psychosociale zorg voor mensen met kanker, laagdrempelig en betaalbaar dient te zijn. Bovendien moet het een integraal onderdeel van kwalitatief hoogstaande oncologische zorg uitmaken.
Op 15 juni vindt er een expertmeeting plaats met onder andere minister Schippers, om verder te praten over de toegankelijkheid van de psychosociale zorg voor mensen met kanker. Tijdens het Algemeen Overleg Pakketbeheer, op 16 juni in de Tweede Kamer, wordt besproken of de aanpassingsstoornis weer wordt opgenomen in het basispakket.

Meest gelezen

Meest recente artikelen