Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Samen beslissen met je arts start met een goed gesprek

Beeld Carolien Drieénhuizen Voor meerdere ziektes relevant

De tijd dat de dokter praat en jij als patiënt braaf luistert, is al jaren voorbij. Het is juist belangrijk dat je meepraat en meedenkt over je behandeling. Door samen te beslissen ben je beter gemotiveerd voor de behandeling en kun je de therapie beter volgen en volhouden. Toch zegt een vijfde van de patiënten zich helemaal niet voor te bereiden op een gesprek met een arts. Juist die voorbereiding is de beste basis van een goed gesprek en samen beslissen. Daarom is de campagne Samen Beslissen gestart.

Je arts is een belangrijke gesprekspartner als je ziek bent door zijn of haar schat aan medische kennis. Maar niemand weet meer over jezelf dan … jijzelf. Hoe medicijnen vallen, je angsten en je zorgen; een arts kan het niet weten. Het zijn echter wel zaken die effect hebben op je medicatie- en therapietrouw. Om die reden is samen beslissen over complexe behandelingen geen luxe maar noodzaak. Het verbetert de zorg, ondersteuning, behandeling en dus ook het verloop van je ziekte.

Tijd voor een goed gesprek met je arts

Omdat patiënt en zorgverlener elkaar nodig hebben om tot goede zorg te komen startte de langlopende Samen Beslissen-campagne. In de campagne wordt de gelijkwaardigheid in de relatie tussen patiënt en arts aangemoedigd.

In veel spreekkamers is er al sprake van een goed gesprek. Maar dit valt of staat met het gedrag van de patiënt en de arts. Zo moet een arts niet alleen openstaan voor vragen, hij moet ook meerdere behandelopties kunnen presenteren.

Voor patiënten geldt dat zij, als dat even kan, zich moeten voorbereiden op een gesprek. Een derde zegt dat al actief te doen, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Kantar. Deze groep zoekt informatie op van internet en websites van patiëntenorganisaties. Ook het bedenken wat je wel of niet wilt of nadenken over je zorgen en angsten hoort bij een goede voorbereiding.

Weinig vertrouwen in eigen oordeel

Toch zegt nog een vijfde van de patiënten zich helemaal nooit voor te bereiden op een gesprek. De redenen dat zij het niet doen, is vooral gebaseerd op gevoel. Deze groep heeft weinig vertrouwen in hun eigen kunnen en denkt dat ze hun ziekte of angsten niet goed onder woorden kunnen brengen. Ook onderschatten ze de waarde van hun eigen inbreng (Uit: Samen beslissen, Kantar).

Om te komen tot betere gesprekken en meer samen beslissen, startte de NFK een nieuwe, anderhalf jaar durende campagne zodat samen beslissen steeds meer vanzelfsprekend wordt. De campagne is onderdeel van het programma Uitkomstgerichte zorg. 

Bekijk voor meer informatie en video's onze themapagina 'Gesprek met je dokter'.

Meest gelezen

Meest recente artikelen