Tom Seijkens wint Hematon-Lokhorst Award

Beeld André Jagt

‘Geweldig dat dit onderzoek deze prijs heeft ontvangen! Ook gaan we de bijwerkingen van CAR-T-celtherapie onderzoeken.’ Dat is de reactie van Tom Seijkens (onderzoeker van Amsterdam UMC en AVL) die op 1 december 2022 de Hematon-Lokhorst Award kreeg uitgereikt. 

Eerder onderzoek wees erop dat het ontstekingseiwit CD40 een belangrijke rol heeft bij de ziektes multipel myeloom en waldenström. Het zet de cellen van deze ziektes aan tot activatie en celdeling. Het afremmen van dit eiwit zou mogelijk een behandeling kunnen zijn. Tom Seijkens doet nader onderzoek met zijn team of en hoe de celdeling en activatie van myeloom- en waldenströmcellen beïnvloed worden met goed gekarakteriseerde cellijnen. 

Seijkens kreeg de prijs uitgereikt van prof. Leebeek van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie en voorzitter van de medische adviesraad van het Onderzoeksfonds Hematon.   

Het Onderzoeksfonds Hematon biedt onderzoekers op het gebied van de hemato-oncologie de mogelijkheid om subsidie te ontvangen voor hun onderzoek. Ieder jaar ontvangt één van deze onderzoekers de Hematon-Lokhorst Award.   

De Hematon-Lokhorst Award wordt uitgereikt aan een onderzoek dat in de klinische praktijk én in het laboratorium plaatsvindt.  De organisatie en financiering van deze Award komt voor rekening van het Onderzoeksfonds Hematon en is in het leven geroepen bij het afscheid van prof. dr. H.M. Lokhorst als hoogleraar hematologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.   

Stichting Onderzoeksfonds Hematon is een onafhankelijke stichting die onderzoek  ondersteunt naar hemato-oncologische aandoeningen. Onderzoeksfonds Hematon is een fonds van, door en voor patiënten met een hemato-oncologische aandoening.   

Lees meer op de website van Onderzoeksfonds Hematon

Meest gelezen

Meest recente artikelen