Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Update over Covid-19 en kanker

Beeld Gustavo Fring Voor meerdere ziektes relevant

Voor wie kanker heeft, of heeft gehad, is al het nieuws over het coronavirus (Covid-19) belangrijk. Hematon houdt die informatiestroom voor jou bij. 6 actuele vragen en antwoorden.

Klopt het dat er sinds de tweede golf meer mensen met kanker, of ex-kanker patiënten, worden besmet?

Ja. In verhouding waren er weinig patiënten die Covid-19 kregen gedurende de eerste golf, waarschijnlijk omdat deze groep tijdens de eerste golf bijzonder voorzichtig was en veel sociale contacten meden. Tijdens de tweede golf lijkt dit aantal hoger te zijn; ook mensen met een hemato-oncologische kanker raken nu vaker besmet. De reden waarom, is nog onbekend. 

Als je als (ex-)kankerpatiënt besmet raakt met het corona virus, is je verzwakte immuunsysteem dan in staat dit virus te bestrijden? 

Een terechte vraag, want hematologische patiënten maken vaak minder goed antistoffen aan, juist door hun ziekte of door de behandeling of medicatie. Het vermogen om te reageren met je immuunsysteem daalt daarbij ook verder met de leeftijd. Of dit ook geldt voor jou als individu, hangt van veel dingen af. Over je individuele risico is dus niet makkelijk iets te voorspellen.

Is het belangrijk dat mensen met bloedkanker met voorrang gevaccineerd zouden worden?  

Ja, want als deze groep Covid-19 krijgt, heeft zij een grotere kans op een slechter beloop van de ziekte. Ook heeft deze groep vaak een slechter functionerend immuunsysteem. Zij kunnen het virus minder goed elimineren en dragen het daarom langer bij zich. De helft van al deze mensen willen ook met voorrang gevaccineerd worden, zo blijkt uit een enquête van Hematon in november 2020. 

Werkt vaccinatie bij patiënten net zo goed als bij anderen? 

Daarover is nog onvoldoende bekend. Maar enige bescherming is altijd beter dan niets. Er wordt nu onderzoek opgestart om te kijken hoe de hemato-oncologische patiëntengroep reageert op de vaccinatie. Het dringende advies is om je in ieder geval te laten vaccineren als je aan de beurt bent. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat de mensen waar je dagelijks mee te maken hebt ook gevaccineerd worden, dit is de zogenaamd ‘ring-vaccinatie’. 

Er zijn meerdere vaccins, welke wordt aangeraden als je bloedkanker hebt? 

Deze groep zou moeten worden ingeënt met een RNA-vaccin. Vaccinatie met een RNA-vaccin is belangrijk, omdat mensen met bloedkanker, lymfklierkanker en stamceltransplantaties vaak een slechter functionerend immuunsysteem hebben. Zij kunnen het virus minder goed elimineren en dragen het daarom langer bij zich. Het lijkt erop dat een vector-vaccin minder goed werkt bij oudere mensen met een minder goed werkend immuunsysteem. Om die reden dringt Hematon er bij VWS op aan dat de groep mensen met een vorm van bloedkanker wordt ingeënt met een RNA-vaccin.

Als je wordt behandeld tegen kanker, met wie bespreek je dan het best je zorgen over vaccinatie en Covid-19? 

Doe dat met je hoofdbehandelaar of verpleegkundig specialist want die weten precies in welke fase van behandeling je zit. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen