Iedereen met kanker voorrang tot vaccinatie

Beeld Ivan Diaz on Unsplash Voor meerdere ziektes relevant

Geef mensen met kanker voorrang bij vaccinatie tegen Covid-19. Deze dringende oproep aan de minister werd bij mensen met een hematologische kanker al in februari ingewilligd. Maar de voorrang gaat nu ook gelden voor mensen met andere soorten kanker. De verwachting is dat zij midden mei worden opgeroepen voor de inenting.

De voorrang tot vaccinatie is bedoeld voor alle mensen met kanker waarbij de ziekte actief is. Ook de mensen die in een behandeltraject zitten, herstellen van een behandeling of een medische indicatie hebben vanwege een verminderde weerstand vallen binnen de voorrang-groep.  
Het Nederlands Huisartsen Genootschap en het RIVM wil deze groep mensen tussen 5 en 18 mei uitnodigen via een brief van de huisarts. Met deze brief kunnen zij zelf een afspraak maken bij de GGD om gevaccineerd te worden tegen corona. 
 
Het advies van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties is om contact op te nemen met de huisarts, bij: 

  • Spoed, bijvoorbeeld omdat een behandeling voor kanker bijna start en je daarom zo snel mogelijk een vaccin wenst; 
  • Twijfel, ben je als kankerpatiënt wel in beeld bent bij je huisarts? Ook als je wat langer geleden bent behandeld, maar nog een verminderde weerstand hebt; 
  • Geen bericht na 18 mei. 

Hematon maakte zich de afgelopen maanden sterk voor voorrang. Om die reden hebben de meeste hematologische patiënten die bij een hematoloog onder behandeling zijn of onder controle, al een oproep van het ziekenhuis gehad voor de vaccinatie tegen Covid-19.

Meest gelezen

Meest recente artikelen