Voorzitter Hematon Hans Lomans krijgt koninklijke onderscheiding

Beeld Mariëlle Berkhoff Hematon Nieuws

Hans Lomans, voorzitter van het bestuur van Stichting Hematon, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij werd verrast met deze koninklijke onderscheiding in het gemeentehuis in Epe.

Nederlanders die door de koning worden benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau krijgen dit vanwege hun verdiensten met een landelijke uitstraling en betekenis. Dat geldt zeker voor Hans Lomans. Maatschappelijk, relevant werk loopt als een rode draad door zijn leven, zowel voor als na zijn pensioen. Hij werkte in de ouderen- en jeugdzorg en werd na zijn pensioen voorzitter van het bestuur van Hematon. Daarnaast is hij momenteel actief voor de Landelijke Kindertelefoon, Gezinshuis.com (een netwerk van gezinshuizen) en stichting Pro Juventute (een fonds voor jeugdhulp). Eerder was hij onder meer voorzitter van ‘kLEEF!, een inloophuis voor kankerpatiënten in Apeldoorn, en betrokken bij de opzet van een hospice in dezelfde stad.

Zorgen voor mensen, in ziekte en gezondheid, is een belangrijk motief bij al het werk dat Hans Lomans doet. Hij begon zijn carrière als psycholoog in een verpleeghuis. Later bekleedde hij leidinggevende en bestuursfuncties bij onder andere de RIAGG, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, en Jeugdbescherming Gelderland.

Toen zijn echtgenote Henriëtte non-hodgkinlymfoom kreeg in 1999 werden zorg, ziekte en welzijn zeer intense en persoonlijke onderwerpen. Door Henriëtte kwam hij in aanraking met de voorlopers van Hematon. Haar overlijden in 2014 was een sterke, persoonlijke motivatie om in 2017 voorzitter te worden van Hematon.

Bij Hematon heeft Hans Lomans belangrijke dossiers onder zijn hoede. Allereerst de zorg voor een stabiel bestuur van de kankerpatiëntenorganisatie, zodat de zesduizend leden en iedereen in Nederland met een vorm van hematologische kanker zich goed vertegenwoordigd voelt, de juiste informatie krijgt over ziekte en behandeling en toegang heeft tot goede zorg en lotgenotencontact.

Ook het behoud van autonomie binnen het samenwerkingsverband van kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het begeleiden van de 150 vrijwilligers zijn taken die alleen uitgevoerd kunnen worden door een voorzitter die altijd bereikbaar is en beschikt over tomeloze energie.

De aanbevelingen en zijn staat van dienst hebben geleid tot deze koninklijke onderscheiding. Een zeer welverdiend en persoonlijk hoogtepunt voor hem, dat zeker ook afstraalt op Hematon.

Hans Lomans, Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Mariëlle Berkhoff

Meest gelezen

Meest recente artikelen