Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Vrouwen met siliconen borstimplantaten lopen verhoogd risico op ALCL

Vrouwen met siliconen borstimplantaten lopen een verhoogd risico op grootcellig anaplastisch T-cellymfoom (ALCL). Nederlandse pathologen en plastisch chirurgen van het UMC Maastricht en VUmc hebben voor het eerst in kaart gebracht hoe vaak de ziekte voorkomt bij deze vrouwen.

Eerder al waarschuwde de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit FDA hier voor. Nog niet eerder waren er harde cijfers bekend over het risico op het ontstaan van deze zeldzame vorm van lymfklierkanker. Nederland kan als enige land ter wereld het risico op deze kankersoort berekenen omdat alleen hier alle pathologieverslagen in een landelijke databank worden opgeslagen.

De laatste jaren is in Nederland een grote stijging te zien van het aantal gevallen van ALCL. De onderzoekers stelden vast dat de ziekte tussen 1990 en 2017 bij 32 patiënten is geconstateerd. In 2017 zijn echter al 11 gevallen geïdentificeerd. De kans op het krijgen van deze vorm van kanker wordt groter naarmate vrouwen ouder worden, omdat het lichaam dan langer is blootgesteld aan de siliconen borstprothesen. Bij vrouwen van 50 jaar met siliconen borstprothese is de kans op deze kankersoort 1 op 35.000. Bij 70-jarige vrouwen is dit 1 op 12.000. Bij 75 jaar is dit 1 op 7.000.

De vorm van kanker is een reactie op het vreemde materiaal van de prothese. Een afweerreactie is niet ongewoon, maar soms ontstaat er een abnormale reactie om de prothese heen en ontwikkelt zich een kwaadaardig lymfoom. Hoe de siliconen borstprothesen de kanker veroorzaken is nog niet bekend. ALCL is over het algemeen goed te behandelen.

De wetenschappers hebben vanaf het begin de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd betrokken bij hun onderzoek. Volgens de inspectie is de kankersoort ALCL te zeldzaam om alle borstimplantaten van de markt te halen. Daarnaast is er nog te weinig bekend om gericht bepaalde implantaten te verbieden.

Beeld: FDA

Meest gelezen

Meest recente artikelen