VVV-aanvaller mist wedstrijd om stamceldonatie

VVV-Venlo-aanvaller Lennart Thy mist deze week de trainingen van zijn team en komend weekend het duel tegen PSV. De reden is bijzonder: hij vormt een match met een leukemiepatiënt die een stamceltransplantatie nodig heeft. Thy staat daarom zijn stamcellen af.

Lennart Thy meldde zich zeven jaar geleden aan als stamceldonor, toen hij een jonge speler was bij Werder Bremen. Nu hij de beste donor blijkt voor een leukemiepatiënt, heeft de voetballer besloten mee te werken aan het doneren van zijn stamcellen.

Grieperig

Stamceldonoren spuiten gedurende vijf dagen een medicijn, waardoor hun lichaam meer stamcellen aanmaakt en de stamcellen van het beenmerg in het bloed terechtkomen. Dat kan een grieperig gevoel geven. Sommige donoren hebben daarnaast pijn in de onderrug en de bovenbenen. De donatie zelf duurt een paar uur. Een apparaat filtert de stamcellen uit het bloed en geeft het bloed via een infuus weer terug aan de donor. Logisch dus, dat Thy als donor een weekje geen topsport kan bedrijven.

Zijn club VVV staat volledig achter het besluit van de aanvaller. 'VVV-Venlo heeft uiteraard ingestemd met het verzoek van Thy om medewerking te verlenen aan dit bijzondere traject. De kans op een DNA-match is bijzonder klein en zorgt voor een uitzonderlijke situatie', schrijft de club op haar site.

Respect

Vrijwel alle eredivisieclubs spreken via social media hun respect en waardering uit voor het besluit van Lennart Thy en de houding van VVV. Ook PSV, de tegenstander van zondag. Supporters roepen op om tijdens de elfde minuut van die wedstrijd een minuut te applaudisseren voor Thy.

Beeld: VVV-Venlo

Meest gelezen

Meest recente artikelen