Wandelen tegen neuropathieklachten

Regelmatig bewegen heeft veel voordelen voor mensen die kanker overleefd hebben. Dat blijkt opnieuw uit Nederlands en Amerikaans onderzoek, dat gepubliceerd werd in Springer's Journal of Cancer Survivorship.

De onderzoeken werden gedaan onder mannen die prostaatkanker hebben gehad en mannen en vrouwen die darmkanker overleefden. Beweging bleek onder meer een gunstig effect te hebben op neuropathie na chemotherapie, een bijwerking waar ook mensen met bloed- of lymfklierkanker last van kunnen hebben.

Het Amerikaanse onderzoek liet zien dat minstens drie uur lopen per week een gunstig effect heeft op de vitaliteit en gezondheid van mannen na prostaatkanker. Mannen en vrouwen die na de behandeling van darmkanker regelmatig wandelden, hadden minder last van gevoelloosheid, tintelingen, branderig gevoel of verlies van reflexen. Dat bleek uit het Nederlandse onderzoek onder 1.648 (ex-)patiënten. Veel ex-kankerpatiënten kennen deze klachten, die veroorzaakt worden door schade aan de zenuwen als gevolg van de chemotherapie.

Het Nederlandse onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van onderzoeker Floortje Mols (IKNL en Universiteit van Tilburg). Haar studie toont aan dat (ex-)kankerpatiënten die tenminste 150 minuten per week matig tot intensief bewegen, minder te kampen hadden met verschijnselen van neuropathie. Dat effect was twee tot elf jaar na de diagnose kanker zichtbaar. Mensen die minder actief waren hadden niet alleen meer last van de symptomen, ze vonden ook dat hun kwaliteit van leven daardoor lager was.

Bron: IKNL

Meest gelezen

Meest recente artikelen