Coronavaccinatie als je immuunsysteem niet goed werkt: wel of niet doen?

Beeld Alexandra Koch Hematon Nieuws

Omdat de vragen over vaccinaties tegen Covid-19 bij Hematon binnenstromen, wordt hierover op donderdag 25 februari een extra webinar gehouden. Deskundigen gaan specifiek in op de vraag of het vaccin veilig en effectief is voor patiënten met een zwak immuunsysteem. De online lezing is gratis en vrij toegankelijk.

Wie medicatie gebruikt die het afweersysteem onderdrukt, vanwege een transplantatie of behandeling van ziekten waarbij het immuunsysteem betrokken is, loopt extra risico bij besmetting met het coronavirus. De ziekte verloopt vaak slechter dan gemiddeld. Dat geldt ook als je onder behandeling bent voor bloed- of lymfklierkanker of als je een stamceltransplantatie ondergaat. 

Vaccineren, het liefst zo snel mogelijk, lijkt daarom bittere noodzaak. Of toch niet? Want is vaccinatie aan- of juist af te raden als het afweersysteem wordt onderdrukt? Zijn er extra risico’s? Is er een verschil als je in een wait-and-see fase zit of als je actief behandeld wordt? En wat kun je doen als je nog geen zestig bent, maar wel een vaccinatie wil? 

Deze, en meer urgente vragen worden beantwoord op donderdag 25 februari in het gratis toegankelijke webinar door internist-infectioloog Bram Goorhuis (Amsterdam UMC) en Jan Mol (patiëntvertegenwoordiger bij Hematon).

Inschrijven kan hier

Meest gelezen

Meest recente artikelen