Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Zelfs tien jaar na diagnose kanker nog klachten

Hematon Nieuws

Bijna negen op de tien mensen die kanker hebben gehad, ervaren tien jaar na de diagnose en behandelingen nog steeds de gevolgen van hun ziekte. Moeheid, een mindere conditie, neuropathie, seksuele problemen en problemen met je geheugen en concentratie bepalen ook ver na de behandeling je dagelijkse leven.

Van alle mensen die langer dan tien jaar geleden de diagnose kanker kregen, heeft nog 85 procent last van een of meerdere lichamelijke en/of psychische klachten als gevolg van hun ziekte of behandeling. Dat blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Het meest genoemd worden vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, neuropathie, geheugen- of concentratieproblemen en seksuele problemen. Bovendien heeft één op de vijf last van somberheid of depressieve gevoelens.

Meer mensen met kanker
De impact van kanker wordt steeds relevanter, omdat het aantal mensen met deze diagnose nog steeds stijgt. In 2023 werd bij 128 duizend nieuwe mensen kanker vastgesteld. Dat zijn tweeduizend mensen meer dan in 2022. De stijging komt enerzijds door de vergrijzing: het aantal ouderen groeit. Ook wordt door betere diagnose kanker sneller ontdekt. Dit kan op zich goed nieuws zijn, kanker in vroeg stadium kan gunstiger zijn voor je behandelmogelijkheden en je perspectief. 

Wereldkankerdag 2024
Ondanks dat je die gevolgen elke dag ervaart, wil je het er als kankerpatiënt of ex-kankerpatiënt niet altijd over hebben. Wereldkankerdag, een dag waar er wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de impact van de ziekte kanker, was daarom een goed moment om aandacht te vestigen op deze lange-termijn gevolgen van kanker. Hematon startte op deze dag daarom de campagne: ‘Vraag mij naar de gevolgen van kanker, juist vandaag!’

Lees hier meer over late-effecten 

  • De Doneer-Je-Ervaring  van NFK werd ingevuld door in totaal 5.710 mensen die minimaal twee jaar geleden hoorden dat ze kanker hebben of hadden. Meer informatie over de Doneer Je Ervaring-peiling ‘Verder leven met kanker’ op NFK.nl
  • Het stadium bij diagnose wordt vanaf 1989 landelijk door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vastgelegd in de Nederlandse Kankerregistratie. Deze informatie is nu voor iedereen te raadplegen via de website NKR Cijfers.
  • Dit zijn activiteiten die speciaal voor Wereldkankerdag zijn georganiseerd op kanker.nl/wereldkankerdag.

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen