Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

T-cel prolymfocytenleukemie (T-PLL) - Diagnose

T-cel prolymfocytenleukemie (T-PLL) is een zeldzame en agressieve vorm van leukemie. Hierbij zijn er te veel T-lymfocyten (ook wel T-cellen genoemd) in het lichaam. T-cellen zijn één van de soorten witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij de afweer tegen ziekteverwekkers. 

Diagnose van T-PLL 

Hematologen hebben in 2021 een richtlijn opgesteld voor de diagnostiek en behandeling van T-PLL in Nederland.  

De diagnose wordt vaak gesteld op basis van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en beenmergonderzoek.  

  • De leukemiecellen hebben karakteristieke vormen die gezien worden als de cellen onder een microscoop worden bestudeerd. Door middel van een bepaald soort techniek, de flowcytometrie, kan worden bewezen dat de leukemiecellen afkomstig zijn van T-cellen en of deze T-cellen een karakteristiek profiel van T-PLL hebben. 
  • Ook kan de diagnose T-PLL bevestigd worden door onderzoek naar het erfelijkheidsmateriaal (DNA en chromosomen) in de T-lymfocyten. Er zijn vaak specifieke fouten ontstaan in het DNA en/of de chromosomen die kenmerkend zijn voor T-PLL.  
  • Tot slot wordt er vaak een echo of CT-scan van de buik gemaakt om te kijken naar vergrotingen van de milt en lymfeklieren.  

Spanning en onzekerheid 
Totdat de diagnose definitief is heb je vast veel vragen over je ziekte, die de arts nog niet kan beantwoorden. Dat kan spanning en onzekerheid met zich meebrengen, zowel bij jou als bij je naasten. Het helpt als je weet wat er bij de verschillende onderzoeken gaat gebeuren. Die informatie krijg je niet altijd vanzelf. Vraag er daarom naar op de afdelingen waar de verschillende onderzoeken plaatsvinden. Stel ook je ongerustheid aan de orde als je met je dokter praat. Je kunt ook via Hematon contact opnemen met lotgenoten om over je zorgen te praten. 

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten