Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

T-cel prolymfocytenleukemie (T-PLL) - De ziekte

T-cel prolymfocytenleukemie (T-PLL) is een zeldzame en agressieve vorm van leukemie. Hierbij zijn er te veel T-lymfocyten (ook wel T-cellen genoemd) in het lichaam. T-cellen zijn één van de soorten witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij de afweer tegen ziekteverwekkers.  

De ziekte T-PLL 

Bij T-cel prolymfocytenleukemie (T-PLL) worden er te veel T-lymfocyten geproduceerd, één van de soorten witte bloedcellen. Deze T-cellen hopen zich vooral op in het beenmerg, milt en bloed. De meeste mensen met dit soort kanker zullen daardoor een vergrote milt hebben wat kan zorgen voor pijn of een zwaar gevoel links in de bovenbuik. Door de ophoping van vele T-cellen in het beenmerg wordt ook de normale vorming van bloedcellen verstoord. Hierdoor wordt de patiënt gevoeliger voor infecties en bloedingen.  

Hoe vaak komt T-cel leukemie (T-PLL) voor? 
T-PLL is een zeldzame vorm van leukemie. Slechts 2 procent van de volwassenen met chronische leukemie heeft deze vorm. In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 10 nieuwe mensen per jaar de diagnose T-PLL. 

T-PLL komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook komt T-PLL meer voor bij ouderen. Op het moment van de diagnose is de helft van de mensen met T-PLL ouder dan 61 jaar.  

Wat is de oorzaak van T-PLL? 
Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van T-PLL. Deze vorm van leukemie ontstaat doordat er foutjes optreden in de T-cellen tijdens het delen. Deze foutjes zorgen ervoor dat de cellen met de foutjes sneller en vaker groeien en delen dan normaal, dat worden kankercellen genoemd. Normale cellen gaan na enige tijd dood, maar de kankercellen blijven zich delen, waardoor er steeds meer cellen bijkomen. Uiteindelijk hopen al deze kwaadaardige T-cellen zich op in het beenmerg, de lymfeklieren, de milt, de lever of soms zelfs de huid, waardoor er klachten ontstaan.  

Risicofactoren 
Er is niets bekend over mogelijke risicofactoren voor T-PLL en dus ook niet hoe je T-PLL kunt voorkomen. De ziekte is niet erfelijk.  

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten