Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Hersenlymfoom - De ziekte

Hersenlymfoom is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Het valt onder de groep van de agressieve non-hodgkin lymfomen. Ieder jaar krijgen ongeveer 50 mensen deze vorm van kanker. De overleving van mensen die een hersenlymfoom hebben, is geleidelijk verbeterd doordat de behandeling intensiever is geworden.

Wat is hersenlymfoom? 

Hersenlymfoom is een vorm van lymfeklierkanker. Het valt onder de groep van de agressieve non-hodgkinlymfomen, Agressief betekent dat kanker snel groeit. 
Een andere naam voor hersenlymfoom is primair centraal zenuwstelsel lymfoom. Die naam laat zien waar de kanker zich ontwikkelt: in de hersenen. Ruggenmerg en ogen horen ook bij het centraal zenuwstelsel, en ook daar kan het lymfoom voorkomen, al is dit nog zeldzamer.  Als het lymfoom ook buiten het centraal zenuwstelsel voorkomt, spreken we van een secundair centraal zenuwstelsel.

Ieder jaar krijgen ongeveer 50 mensen een primair hersenlymfoom. Deze vorm van kanker kan op elke leeftijd ontstaan, maar de helft van de patienten is ouder dan 65 jaar. De overleving met hersenlymfoom is geleidelijk verbeterd door de behandeling intensiever te maken. De overlevingskansen van mensen boven de 70 jaar zijn echter slecht gebleven. 

Wat is de oorzaak van hersenlymfoom? 

De oorzaak van hersenlymfoom is onbekend. Hersenlymfoom komt iets vaker voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld veroorzaakt door een HIV-infectie of door medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken zoals na een orgaantransplantatie of bij reuma. 

Een hersenlymfoom ontstaat wanneer B-cellen, dat zijn cellen uit je afweersysteem, in je hersenen of ruggenmerg kwaadaardig worden. De cellen gaan woekeren. De oorzaak van het kwaadaardig worden, is een fout in het DNA van de cellen. Hierdoor krijgen de B-cellen geen signalen meer dat ze moeten stoppen met groeien en delen. Waarom de fout in het DNA ontstaat, is niet bekend. 

Als lymfeklierkanker in andere delen van het lichaam begint en zich verspreidt naar het centraal zenuwstelsel, dan is het geen primair zenuwstelsel lymfoom, maar een secundair centraal zenuwstelsel lymfoom. Ook dat is erg zeldzaam. De behandeling zal dan anders zijn dan beschreven op deze pagina’s.  

Word lid en profiteer van vele voordelen!

Belangenbehartiging
Contact met lotgenoten
Gratis Hematon Magazine

 

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten