Hersenlymfoom - Diagnose
Hersenlymfoom is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Het valt onder de groep van de agressieve non-hodgkin lymfomen. Ieder jaar krijgen ongeveer 50 mensen deze vorm van kanker. De overleving van mensen die een hersenlymfoom hebben, is geleidelijk verbeterd doordat de behandeling intensiever is geworden.
Hoe wordt de diagnose hersenlymfoom gesteld?
Als de arts vermoedt dat je een hersenlymfoom hebt, moet je verschillende onderzoeken ondergaan. Er wordt onderzocht waar de ziekte zich bevindt, en ook of er ziekte buiten het centraal zenuwstelsel is. Dus of het een primair of secundair centraal zenuwstelsel lymfoom betreft.
Biopsie
Om hersenlymfoom te diagnosticeren, is een biopsie nodig. Bij een biopsie verwijderen ze een deel van het aangetaste weefsel in de hersenen, oog of ruggengraat voor het onderzoek. Het type biopsie dat moet worden uitgevoerd, hangt af van waar het lymfoom zich bevindt.
- Hersenen: een neurochirurg haalt een stukje van de afwijking in de hersenen weg terwijl je in de CT-scan ligt. Dit, om zeker te weten dat de chirurg het juiste weefsel wegneemt en in de kankercellen prikt. Dit gebeurt onder algehele narcose, omdat het belangrijk is om niet te bewegen.
- Oog: een oogarts neemt een beetje van het glasvocht weg om het te laten controleren op kankercellen.
- Ruggengraat: een neuroloog prikt laag in de rug tussen de wervels, en neemt daar wat vocht af.
Bloedtesten
Er worden bloedtesten afgenomen voor de diagnose maar ook tijdens de behandeling, om de algehele gezondheid in de gaten te houden en om ervoor te zorgen dat je organen goed blijven werken tijdens de behandeling. Lees meer over bloedonderzoek.
MRI-scan
Deze scan geeft meestal de beste beelden van de hersenen en andere delen van het CZS en kan ook drukop het ruggenmerg vaststellen. Lees meer over MRI
PET/CT-scan
Deze scans worden meestal gedaan om te kijken of de kankercellen ook ergens anders in het lichaam voorkomen. Lees meer over PET-scan
Oogtesten
Omdat een hersenlymfoom de ogen kan aantasten, zijn er soms verschillende oogonderzoeken nodig. Een oogarts gebruikt een instrument met een lichtje en een vergrootglas om goed in het oog te kijken. Er kunnen bepaalde beeldvormingstests worden uitgevoerd. Deze helpen de oogarts om naar de tumor te kijken en om te zien of de kanker zich heeft verspreid.
Wachten op de resultaten
Wachten op de resultaten kan een zeer stressvolle tijd zijn voor jou en je dierbaren. Het is belangrijk om te praten over hoe je je voelt en open te zijn met de mensen om je heen over wat je nodig hebt. Veel mensen willen helpen, maar weten niet hoe. Door ze te laten weten wat je nodig hebt, kun je ze helpen om de ondersteuning te bieden die je nodig hebt.
Het kan ook helpen om te plannen wat je de komende maanden nodig heeft als je een behandeling nodig heeft.
Je kunt ook lid worden van een van onze facebookgroepen om te chatten met lotgenoten. Zij bieden een luisterend oor maar kunnen je ook helpen met praktische tips.