Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Hersenlymfoom - Behandeling

Hersenlymfoom is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Het valt onder de groep van de agressieve non-hodgkin lymfomen. Ieder jaar krijgen ongeveer 50 mensen deze vorm van kanker. De overleving van mensen die een hersenlymfoom hebben, is geleidelijk verbeterd doordat de behandeling intensiever is geworden.

Hoe wordt hersenlymfoom behandeld?

Na de diagnose hersenlymfoom bespreekt de hematoloog met je welke behandeling het meest geschikt lijkt.

Het is niet zo dat iedereen met een hersenlymfoom dezelfde behandeling krijgt. Vaak zijn er meer behandelingen mogelijk en kun je daar als patiënt over meebeslissen. Bereid je voor op het gesprek met je arts en neem iemand mee. Lees onze tips ‘gesprek met je dokter’.

  • Fertiliteit

  • Soorten behandelingen

  • Chemotherapie

  • Bestraling of stamceltransplantatie

  • Tweedelijns- en doorlopende behandeling

Fertiliteit

Naar boven

Veel behandelingen tegen kanker kunnen de vruchtbaarheid aantasten, Daardoor kun je later misschien geen kinderen meer krijgen. Overleg met de arts over de mogelijkheden om je vruchtbaarheid tijdens de behandeling te helpen beschermen, of om voorafgaand aan de behandeling zaad- of eicellen te oogsten en in te vriezen.
Lees meer over vruchtbaarheid bij behandeling van kanker.

Soorten behandelingen

Naar boven

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk. Het kan zijn dat je een combinatie van behandelingen krijgt, waaronder chemotherapie of bestraling (radiotherapie).

De eerste behandeling start snel nadat de diagnose bekend is. Soms begint de behandeling zelfs al voordat alle testresultaten binnen zijn. Dat kan je overvallen. Overleg met de verpleegkundig specialist of de huisarts als je denkt dat je het thuis niet redt en je niet kunt zorgen voor jezelf of je gezin tijdens de behandeling. Zij kunnen misschien thuiszorg inschakelen of iemand anders die je kan helpen bij het oplossen van dagelijkse problemen. 

Chemotherapie

Naar boven
  • Hooggedoseerde methotrexaat is het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Hiervoor is enkele dagen ziekenhuisopname nodig. Dit wordt meestal gecombineerd met andere chemotherapie. De combinatietherapieen heten MATRix of MBVP.
  • Hoge dosis cytarabine. Dit kan gegeven worden na MBVP kuren, of is onderdeel van de kuur, in MATRix.

Lees meer over chemotherapie

Bestraling of stamceltransplantatie

Naar boven

Als het lymfoom goed reageert op chemotherapie, kan het medisch team radiotherapie van de hele hersenen voorstellen of een autologe stamceltransplantatie. Dit zijn consolidatiebehandelingen. Dit betekent dat ze worden gebruikt om het risico op terugval na een succesvolle behandeling te verkleinen.

In het algemeen gaat de voorkeur uit naar autologe stamceltransplantatie, maar door de hoge dosis chemotherapie, speciaal gericht op het centraal zenuwstelsel die daarbij wordt gegeven is het een zeer intensieve behandeling. Maar bestraling heeft weer andere nadelen. Na een aantal jaar is er een kans op ontwikkeling van dementie, een kans die toeneemt bij hogere leeftijd.

Lees meer over over autologe stamceltransplantatie

Tweedelijns- en doorlopende behandeling

Naar boven

Als het hersenlymfoom terugkomt of niet reageert op behandeling, zijn er andere behandelingen beschikbaar. Dit wordt een tweedelijnsbehandeling genoemd. De behandeling hangt af van hoe fit je op dat moment bent, welke behandeling je al hebt gehad, hoe lang na de eerstelijnsbehandeling de ziekte terugkwam, en welke invloed het lymfoom op je heeft. De specialist leidt je door de opties, waaronder:

  • herhalen van hoge dosis methotrexaat, eventueel gevolgd door een autologe stamceltransplantatie als dit nog niet eerder is gedaan (niet geschikt voor sommige mensen)
  • radiotherapie, als deze nog niet is gegeven
  • palliatieve behandelingen, met als doel de klachten te verlichten
  • deelname aan een klinische trial

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten