Wat is autologe stamceltransplantatie?
Bij een autologe stamceltransplantatie krijg je je eigen stamcellen terug na een hoge dosis chemotherapie.
Wat is autologe stamceltransplantatie
Bij een autologe stamceltransplantatie krijg je je eigen stamcellen terug na een hoge dosis chemotherapie. Deze chemotherapie doodt de kankercellen, maar helaas treft de chemotherapie ook de gezonde stamcellen in het beenmerg. Stamcellen zijn onmisbaar, want ze maken diverse soorten bloedcellen. Zo maken ze witte bloedcellen, die hebben we nodig voor de afweer tegen ziekteverwekkers. Ze maken ook rode bloedcellen. Die hebben we nodig om zuurstof te vervoeren naar onze organen. En ze maken bloedplaatjes die nodig zijn om bloed te laten stollen bij verwondingen.
Na de hoge dosis chemotherapie krijg je met een stamceltransplantatie je eigen cellen terug. Zo heb je weer stamcellen die kunnen uitgroeien tot volwassen bloedcellen. De stamcellen hebben geen taak bij het opruimen van de kankercellen, dat doet de chemotherapie.
Een autologe stamceltransplantatie is vaak gericht op genezing, maar wordt ook gebruikt om de ziekte tijdelijk terug te dringen. Vraag je behandelteam wat het doel van de behandeling bij jou is.
Ziekten waarbij een autologe stamceltransplantatie wordt toegepast zijn:
Daarnaast wordt deze behandeling ook soms ingezet bij patiënten met een andere vorm van kanker of met een auto-immuunziekte.