Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Informatie beter onthouden bij meelevende dokter

Als een dokter tijdens een gesprek een paar invoelende opmerkingen maakt, voelen mensen met kanker zich minder angstig en onzeker. Ook onthouden ze de informatie uit het gesprek beter.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL. De onderzoekers publiceerden daarover in de wetenschappelijke tijdschriften Health Psychology en Patient Education and Counseling. Ze wilden het effect meten invoelende, meelevende communicatie tijdens slechtnieuwsgesprekken.

Veel patiënten voelen zich overdonderend als ze slecht nieuws krijgen. Daardoor nemen ze de informatie uit het gesprek niet goed op. Terwijl die informatie juist heel belangrijk is om beslissingen over de behandeling te nemen, of om beter met de ziekte om te kunnen gaan. 'Empathie blijkt te helpen. Een arts kan zo met heel weinig extra inspanning en tijd een verschil maken in de emotionele beleving van patiënten, en hen helpen de impact van het slechte nieuws op te vangen met minder stress, angst en onzekerheid', vertelt NIVEL-programmaleider Sandra van Dulmen. Dokters blijken gemiddeld 38 seconden per gesprek meer kwijt te zijn, als ze hun meeleven tonen.

Voor het onderzoek keken vijftig gezonde vrouwen naar een video van een slechtnieuwsgesprek. De gesprekken waren precies gelijk, behalve dat er in één versie een paar opmerkingen zaten, bijvoorbeeld: 'Wat er ook gaat gebeuren, we laten u nooit in de steek.' De ene helft van de vrouwen keek naar de ene versie, de andere helft naar de andere versie. In het communicatielab werd van de vrouwen de huidgeleiding gemeten terwijl ze naar de video's keken. Die geeft een indicatie van de mate van stress en angst. Vervolgens werd gevraagd wat ze zich herinnerden van de gegeven informatie.

Meest gelezen

Meest recente artikelen