Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Resistentie tegen chemo bij AML al bij de diagnose zichtbaar

Beeld PublicDomainPictures Leukemie

Resistentie tegen de behandeling van AML ontstaat als chemotherapie eigenschappen van de kankercel verandert, was lang het idee. Maar soms bestaat die resistentie al bij de diagnose. Dat ontdekte een groep onderzoekers uit Canada, de VS en Nijmegen.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten op 29 juni in het wetenschappelijk blad Nature. De behandeling van AML (acute myeloïde leukemie) bestaat meestal uit chemotherapie. Een deel van de groep patiënten die succesvol behandeld zijn, krijgt de ziekte binnen vier jaar weer terug. Dan is de leukemie vaak ongevoelig voor chemotherapie. Lang werd gedacht dat de chemotherapie niet alleen kankercellen uitschakelde, maar ook zorgde voor veranderingen in het DNA van de kankercellen. Daardoor zouden ze ongevoelig worden voor chemotherapie.

Elf AML-patiënten

De onderzoekers zochten bij elf AML-patiënten naar de aanwezigheid van resistente kankercellen. Ze keken of die cellen al tijdens de diagnose aanwezig waren, en op het moment dat de kanker terugkeerde.

René Marke maakte tijdens zijn afstudeeronderzoek voor de masteropleiding Molecular Mechanisms of Disease deel uit van het project. Hij vertelt: 'Binnen de patiëntengroep vonden we verschillende populaties stamcellen, waarvan sommige al resistent waren tijdens de diagnose. Dit zou de terugkeer van de kanker bij die kunnen verklaren.'

Toekomst

Voor een effectieve behandeling van AML moeten allereerst de kankercellen opgeruimd worden. Maar het is ook belangrijk om de kankerstamcellen aan te pakken die er anders voor kunnen zorgen dat de tumor terugkeert. René Marke: 'Dit mechanisme geldt zeker niet voor alle tumoren, of alle vormen van leukemie. Maar in concept is het mogelijk om tijdens de diagnose al de aanwezigheid van deze kankerstamcellen te bepalen. Dit zou het in de toekomst mogelijk maken om een therapie te ontwikkelen die deze kankerstamcellen specifiek aanpakt.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen