Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

2022: 124 duizend nieuwe diagnoses van kanker

Beeld RODNAE Productions

In 2022 kregen 124 duizend mensen de diagnose kanker. Dat is een stijging van ongeveer duizend patiënten ten opzichte van 2021. De cijfers komen van het van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland).  

Het aantal diagnoses stijgt doordat we steeds ouder worden. Voor de meeste soorten kanker geldt namelijk dat de kans op deze ziekte sterk toeneemt met de leeftijd: De groei in aantal diagnoses is daarom vooral zichtbaar bij huid- en prostaatkanker. Het aantal diagnose neemt ook toe, omdat de bevolking groeit. Beide processen zorgen er echter voor dat steeds meer mensen in Nederland ooit deze diagnose kregen en werden, of worden, behandeld.  

Uit eerdere cijfers blijkt dat bijna alle mensen die kanker hebben, of hebben gehad (97 procent) op één of meerdere vlakken klachten ervaren. Veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie en neuropathie. De klachten of problemen kunnen kort na de diagnose of behandeling ontstaan, maar ook maanden of zelfs jaren daarna. Voor deze mensen is veel zorg beschikbaar, maar deze zorg wordt nog lang niet altijd goed gevonden. Kijk hier verder voor hulp.  

Meer lezen over

 

 

 
 

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen