Advies Zorginstituut: daratumumab nog niet in basispakket

Behandeling van multipel myeloom met het geneesmiddel daratumumab moet niet opgenomen worden in het basispakket. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van Medische Zorg en Sport.

Hoewel het Zorginstituut het middel effectief noemt, maakt de hoge prijs dat de kosteneffectiviteit onvoldoende is. Ook zou de impact op het zorgbudget te hoog zijn, waardoor het andere, kosteneffectievere zorg kan verdringen uit het basispakket. Daarom luidt het advies om eerst met de producent te onderhandelen over de prijs van het geneesmiddel. 

Zo snel mogelijk

Daratumumab kan in combinatie met andere geneesmiddelen ingezet worden bij patiënten die minstens één eerdere behandeling hebben gehad voor multipel myeloom. Om het middel toch zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor patiënten wijst het Zorginstituut Nederland op de verantwoordelijkheid van partijen om de onderhandelingsperiode zo kort mogelijk te laten duren. Vanuit het perspectief van de patiënt wordt gepleit voor compassionate use gedurende die periode. Dat houdt in dat de fabrikant op eigen kosten het geneesmiddel ook tijdens de onderhandeling ter beschikking zou moeten stellen aan de patiënt.

Hematon

Namens Hematon en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties sprak beleidsadviseur Pauline Evers in bij de adviescommissie van Zorginstituut Nederland. 'Voor patiënten met multipel myeloom is dit middel zeker van toegevoegde waarde. Uit de budgetimpactanalyse en het farma-economische rapport blijkt echter dat de kosten van het middel onacceptabel hoog zijn. Maar voor individuele patiënten is het onverteerbaar als een werkend middel om financiële redenen niet gegeven kan worden. Zij hebben geen boodschap aan kosten en eventuele verdringing van andere zorg. Wij zijn dan ook voorstander van prijsonderhandelingen.'

Twee eerdere behandelingen

Op dit moment is daratumumab al toegelaten voor patiënten bij wie twee eerdere behandelingen niet werkten. Deze patiënten krijgen een behandeling met alleen daratumumab. Die toelating blijft gehandhaafd.

Beeld: Zeathiel

Meest gelezen

Meest recente artikelen