Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Advies: derde vaccinatie voor deel patiënten met bloed- en lymfklierkanker

Beeld Maksim Goncharenok Voor meerdere ziektes relevant

Mensen met een ernstige afweerstoornis, zoals een deel van de mensen met een hemato-oncologische aandoening, zouden een derde coronaprik moeten krijgen. Die derde vaccinatie kan werken als ‘booster’ voor het afweersysteem. Daarmee kan een deel van de patiënten alsnog goed beschermd worden tegen een ernstig beloop van COVID-19.

Dit advies is gegeven op 14 september 2021 door de Gezondheidsraad. Het kwam tot stand in samenwerking met de Werkgroep voor Immuungecompromitteerden van het RIVM. Als het advies wordt opgevolgd door de Tweede Kamer verwacht de Nederlandse vereniging voor Hematologie dat vanaf begin oktober patiënten worden opgeroepen.  
In een reactie laat Mette Hazenberg (hoogleraar hematologie Amsterdam UMC) weten dat dit goed nieuws is voor patiënten met bloed- of lymfklierkanker. 'Het is belangrijk omdat een deel van de patiënten nu alsnog voldoende beschermd kan worden.’ 

Uitnodiging via ziekenhuis

Mensen die in aanmerking komen voor de booster zullen via hun ziekenhuis een uitnodiging ontvangen waarmee ze zelf een afspraak kunnen maken. De derde vaccinatie zal door de GGD geprikt worden. Patiënten zullen alleen een uitnodiging krijgen als ze tot die specifieke patiëntengroep behoren.

Verminderde afweer

Wie bloedkanker heeft, lymfklierkanker of een stamceltransplantatie ondergaat voor deze ziektes, is kwetsbaar voor COVID-19. Deze patiënten hebben een verminderde afweer, door hun ziekte of door de behandeling die ze ondergaan of hebben ondergaan. Het virus kan bij deze groep patiënten daardoor meer schade aanrichten. Het vaccin tegen corona is voor hen om die reden belangrijk.

Genoeg afweerstoffen

Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van deze patiënten ondanks hun minder goede afweer na twee vaccinaties toch genoeg antistoffen tegen COVID-19 heeft opgebouwd. Bij een deel van de patiënten was de afweer op het moment van de vaccinaties echter niet sterk genoeg. Een derde vaccinatie kan bij deze groep patiënten alsnog goede bescherming geven. Dat is de reden dat de Gezondheidsraad vindt dat een aantal patiëntengroepen in aanmerking komt voor een extra vaccin. 
 
Er zijn ook patiënten van wie het afweersysteem zo zwak is dat ook na een derde vaccinatie de bescherming onvoldoende is. Het is op dit moment niet goed te voorspellen voor wie dit precies geldt. Daarom is het advies aan alle patiënten die een uitnodiging krijgen voor de derde vaccinatie deze te nemen. Ondanks deze vaccinatie is het raadzaam voorzichtig blijven en proberen een besmetting te voorkomen, bijvoorbeeld door anderhalve meter afstand te houden en regelmatig de handen te wassen.

Voor het grootste deel van de bevolking is volgens de Gezondheidsraad een boostervaccinatie tegen COVID-19 op dit moment niet nodig. Bij hen is geen sprake van een ernstige afweerstoornis. 
 
Lees hier meer:

Meest gelezen

Meest recente artikelen