Albert Schweitzer ziekenhuis onderzoekt nieuw CML-middel

Leukemie

Asciminib is een nieuw geneesmiddel dat het ziekmakende eiwit BCR-ABL op een andere manier aanpakt dan de bestaande tyrokinaseremmers. Het is mogelijk een redmiddel voor patiënten bij wie de bestaande medicatie geen effect heeft of te zware bijwerkingen veroorzaakt.

De laatste fase van onderzoek met dit nu nog experimentele middel is in mei van start gegaan in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, als enige in Nederland. Hoofdonderzoeker is internist-hematoloog Peter Westerweel.

Westerweel noemt het middel 'een eerste grote nieuwe stap in twintig jaar bij het onder controle krijgen van CML.' Het middel imatinib en vier opvolgers daarvan konden voor zware bijwerkingen zorgen, zoals opgezette voeten, problemen met lopen, jeuk aan het hoofd en verdikkingen in het gezicht. Omdat asciminib specifiek op het ziekmakende eiwit werkt, worden minder bijwerkingen verwacht dan met de huidige medicatie.

Bij het zogeheten fase-3-onderzoek wordt de standaardbehandeling vergeleken met de nieuwe behandeling. Je kunt meedoen als je eerst twee middelen uit de eerste generatie tyrokinaseremmers hebt geprobeerd zonder het gewenste resultaat.

Eén op de drie patiënten in de huidige onderzoeksfase komt door loting in de controlegroep terecht en krijgt dan geen asciminib, maar een van de standaardmiddelen. Krijg je wel asciminib, dan volgt na vier weken BCR-ABL-test om te bepalen of het middel werkt tegen CML. Westerweel verwacht dat voor circa een kwart van alle CML-patiënten asciminib het gunstigste middel zal blijken te zijn.

Op dit moment kun je nog deelnemen, al is het niet zeker dat je tot de groep behoort die het nieuwe middel gaat gebruiken. Heb je belangstelling? Dan kun je contact zoeken via de polikliniek Interne Geneeskunde van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, tel. 078-654 64 64.

Beeld: Albert Schweitzer ziekenhuis

Fotobijschrift: Patiënt Mieneke van der Meulen (links) is de eerste in Nederland die asciminib in het fase-3-onderzoek krijgt voorgeschreven door internist-hematoloog Peter Westerweel (rechts).

Meest gelezen

Meest recente artikelen