Arseentrioxide geregistreerd voor nieuwe APL-patiënten

Hematon Nieuws

Arseentrioxide is geregistreerd voor APL-patiënten die voor de eerste keer behandeld worden. Dat is gebeurd dankzij het initiatief van een aantal Europese hematologen, met steun van onder andere Hematon.

APL (acute promyelocyten leukemie) is een zeldzame vorm van acute leukemie. De standaardbehandeling voor deze aandoening bestaat uit chemotherapie in combinatie met vitamine A. De ziekte heeft een vrij goede prognose: tachtig procent van de patiënten geneest na de eerste behandeling.

Voor de mensen die de ziekte terugkrijgen, is op dit moment arseentrioxide geregistreerd. Het gaat om een heel kleine groep: twee tot drie patiënten per jaar. Onderzoek door Europese hematologen wees uit dat arseentrioxide ook prima voldoet voor patiënten die de ziekte voor eerste keer krijgen. De resultaten van de behandeling zijn gelijk aan die van de standaardbehandeling, maar de bijwerkingen zijn minder omdat behandeling met arseentrioxide geen chemotherapie is.

Daarop zijn de hematologen naar de EMA gestapt, samen met een vertegenwoordiger van Hematon, om te vragen om registratie. Dat is nu gelukt. Binnen afzienbare tijd kunnen ook mensen die voor het eerst APL krijgen een behandeling met minder bijwerkingen tegemoet zien.

Meest gelezen

Meest recente artikelen