'Beter' van Maarten van der Weijden in première

Het verhaal van zwemmer Maarten van der Weijden is bekend. Op zijn negentiende leukemie. Zeven jaar later een gouden Olympische medaille. En vanavond... gaat zijn theaterprogramma 'Beter' in première in het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

Hoe kwam Maarten van het dieptepunt van zijn leven naar het hoogtepunt? Niet omdat hij er zo hard voor vocht, vertelt hij in zijn programma. Hij zegt altijd dat hij een luie patiënt was. In het AD vertelt hij de anekdote over de fysiotherapeute die door zijn artsen op hem afgestuurd werd, om hem te dwingen op de hometrainer te klimmen. En hoe hij dan, wanneer hij haar op krakende gympjes hoorde naderen, net deed alsof hij sliep. Hij vindt dan ook dat hij puur geluk heeft gehad, dat de behandeling bij hem wel aansloeg en bij zijn twee kamergenoten niet.

Toen hij eenmaal genezen was, vocht het zwemtalent wél keihard. Om optimaal te presteren met zwemmen. 'Het nieuwe doel werd: we gaan voor deelname aan de Olympische Spelen in China. Daartoe verhuisde ik naar Eindhoven waar nog betere trainingsfaciliteiten bestonden. Ik sliep in een hoogtetent – die bevordert het uithoudingsvermogen - en ik trainde maar liefst zeven uur per dag. Ik zette zelfs de relatie met Daisy stop', vertelde Maarten dit jaar in Hematon Magazine.

In zijn theaterprogramma neemt Maarten zijn publiek volgens het persbericht mee 'in een rollercoaster aan heftige en grappige, ontroerende en verrassend herkenbare ervaringen. Gelegen in zijn kenmerkende zuurstoftent, met lichtbril op z’n hoofd, zet hij je aan het denken. Voor de rest van je leven... Wat wil jij doen met de kostbare tijd die jij nog hebt?' Maarten van der Weijden speelt Beter tot eind februari door het hele land. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Meest gelezen

Meest recente artikelen