Covid-19 vaccin tijdens een behandeling – wel of niet doen?

Beeld Gordon Johnson Voor meerdere ziektes relevant

Middenin een chemobehandeling of immunotherapie je laten vaccineren tegen Covid-19. Doen? Of kun je beter even wachten? En wat te doen na een stamceltransplantatie? We zetten 8 vragen en antwoorden op een rij.

Heel kort … wel of niet vaccineren tijdens een behandeling?

In het algemeen geldt deze vuistregel: laat je vaccineren, ook tijdens een behandeling.

Dus vaccineren tegen Covid-19 is mogelijk als je chemo- of immunotherapie krijgt? 

Ja, meestal wel. Maar het moment hangt wel af van de soort behandeling die je krijgt. Als de kanker wordt behandeld met immunotherapie kan een vaccinatie meestal op elk moment doorgaan. Bij chemotherapie is het algemene advies om dit te doen in de week voorafgaand aan de volgende kuur. Voor mensen met bloed- of lymfklierkanker kan maatwerk nodig zijn bij een vaccinatie tijdens een behandeling.  

Ik heb net een stamceltransplantatie gehad, is vaccinatie tegen Covid-19 mogelijk?

Ook dat is mogelijk. Normaal wordt vaccinatie in de eerste drie maanden na stamceltransplantatie afgeraden, omdat dan het effect van vaccinatie onvoldoende is. Als vaccinatie ingehaald kan worden, kan uitstel met 3 maanden overwogen worden. 

Ik heb een oproep voor vaccinatie gekregen, kan het handig zijn om de therapie te verschuiven? 

Ja. Voor patiënten die worden opgeroepen voor vaccinatie kan de hematoloog bekijken of de therapie moet worden verschoven. Patiënten die door de GGD of huisarts worden opgeroepen, doen er goed aan om dit te melden aan hun arts in het ziekenhuis als ze binnen 1-2 weken voor therapie naar het ziekenhuis moeten.  

Slaat een vaccin wel goed aan bij mensen met bloedkanker?  

Dat is geen makkelijke vraag! Het hangt af van de fase van je ziekteproces en welke behandelingen voor de kanker je op dit moment krijgt. Als je immuunsysteem minder goed werkt zal het effect van het vaccin altijd minder goed zijn. Maar het vaccin kan je immuunsysteem mogelijk wel ‘aanzetten’ tegen het corona virus. Misschien niet zo krachtig als bij een gezond persoon, maar je bent altijd beter beschermd dan zonder de inenting. Belangrijk, want als je Covid-19 krijgt, is de kans groter dat de ziekte slechter beloopt. Omdat de mate van bescherming niet duidelijk is, wordt aanbevolen om je ook na vaccinatie aan de corona regels zoals 1,5m afstand bewaren te houden. 

Is de vaccinatie wel veilig als je wordt behandeld?

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met kanker na een vaccinatie een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Maar dit is nog niet optimaal onderzocht. In de studies met de vaccins die zijn goedgekeurd, zaten amper mensen met kanker. In een eerste studie naar de effectiviteit van vaccinatie bij patiënten met hematologische kanker werden geen bijzondere bijwerkingen gezien. In de loop van dit jaar verwachten artsen extra informatie hierover uit onderzoeken die lopen. 

Het is nog niet onderzocht of het vaccin helemaal veilig is bij mensen met kanker. Is uitstel van vaccinatie, tot het moment dat het wel is honderd procent zeker is, verstandig?

Artsen raden dat af. Mensen met een hematologische kanker hebben kans dat een infectie met Covid-19 bij hen zich ernstig kan ontwikkelen, omdat hun weerstand zwakker is. Het vaccin is om die reden belangrijk voor deze groep.

Zit er een verschil in vaccinatie tijdens, voor of na chemo, immuuntherapie, SCT of CAR-T-behandeling?

Omdat de vaccinatiestrategie weinig flexibel is, is het advies om zodra je wordt opgeroepen, je ook te laten vaccineren. Als je rond een behandeling wordt opgeroepen, is het wel verstandig dit te melden aan degene die je oproept, en te bespreken met je behandelend arts, zodat eventueel maatwerk kan worden opgeleverd door het behandelteam.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel ze aan je eigen arts of op vaccinatie@hematon.nl - dan kunnen we kijken of we je verder kunnen helpen. 

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen