Extra gebitsproblemen bij kanker

Beeld Anna Shvets Voor meerdere ziektes relevant

Als gevolg van behandelingen tegen kanker kunnen er gebitsproblemen ontstaan. Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is daarom samen met het Amsterdam UMC onderzoek gestart naar problemen met de mondgezondheid bij mensen die bloedkanker hebben, lymfklierkanker of een stamceltransplantatie hebben ondergaan.

In 2018 publiceerde NFK de uitslag van een peiling over mond- en gebitsproblemen bij (ex)kankerpatiënten. Van de 1394 ondervraagden bleek dat 69 procent mond- of gebitsproblemen ervaart zoals zweertjes in de mond, tandvleesproblemen of extra veel gaatjes. Waarschijnlijk ontstaan deze mondproblemen door de behandelingen tegen kanker. Zo beschadigt bestraling en chemotherapie zowel de zieke als gezonde cellen in het lichaam en worden de slijmvliezen aangetast.

Tijdens de behandelingen kun je onder andere last krijgen van verdikkingen in de mond, roodheid en wondjes. Omdat ook je speekselklieren worden aangetast krijg je soms last van een droge mond, heb je moeite met slikken of gaat je eten anders smaken. 

Voorkomen gebitsproblemen bij kankerbehandeling

Het is belangrijk dat een tandarts op de hoogte is van je medische situatie. De tandarts kan bijvoorbeeld extra preventieve zorg bieden. Ook kan overleg met de behandelend arts noodzakelijk zijn als er een uitgebreidere behandeling nodig is, zoals bijvoorbeeld het trekken van een tand of kies. Breng daarom voorafgaand aan je behandelingen tegen kanker een (extra) bezoek aan de tandarts. Problemen kunnen op tijd gesignaleerd worden en je wordt geholpen om problemen te voorkomen.

Om infecties in de mond en problemen met je tanden en kiezen te voorkomen, is het belangrijk om ook zelf de mondhygiëne goed op peil te blijven houden. Dat kun je doen door 6 keer per dag je mond te spoelen met zout water en je tanden te borstelen met een zachte tandenborstel. Let erop dat je een tandpasta met fluoride kiest om gaatjes te voorkomen. Gebruik mondspoeling wanneer je tijdelijk niet in staat bent je tanden te poetsen. Probeer je mond, wangen en tong met natte gaasjes schoon te houden, zodat de kans op ontstekingen vermindert. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen