Fysiotherapie vergoed, ja of nee?

Beeld Andrea Piacquandio Voor meerdere ziektes relevant

Wie een behandeling tegen kanker achter de rug heeft, kan onder leiding van een geschoolde oncologische fysiotherapeut een programma volgen. Dat kan heel nuttig zijn, omdat kracht- en conditietraining helpen bij het herstel. Maar is dit verzekerd – of niet? We zetten het voor je op een rij.

Hoe beter de conditie en spierkracht, hoe beter veel mensen de behandelingen tegen kanker zoals chemotherapie kunnen verdragen of hoe beter hun herstel is. Ook vermindert training onder begeleiding van een fysiotherapeut de kans op ernstige vermoeidheid. In Nederland worden er daarom programma’s aangeboden door gespecialiseerde oncologische fysiotherapeuten voor patiënten tijdens en na de behandeling. Deze oncologische fysiotherapie valt, net als bij de algemene fysiotherapeut, niet binnen de basisverzekering. Als je het vergoed wilt krijgen, heb je dus een aanvullende verzekering nodig.

Uitzonderingen basisverzekering

Er zijn een paar uitzonderingen; in deze gevallen wordt fysiotherapie wél vergoed vanuit je basispakket: 

  • als je jonger bent dan 18 jaar; 
  • als onderdeel van revalidatie na bepaalde operaties of behandelingen, check daarvoor je polis; 
  • wanneer je aandoening op de lijst van chronische aandoeningen staat, maar behalve polyneuropathie met bewegingsproblemen (motorische uitval) zitten daar weinig hematologische aandoeningen bij. 

Eigen risico 

De vergoeding voor fysiotherapie is ingewikkeld geregeld. De eerste serie van 20 behandelingen moet je sowieso zelf betalen; dat is één keer. En daarna geldt elk jaar opnieuw dat het eigen risico in mindering komt op wat je wel vergoed krijgt.

Aanvullende verzekering

Het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt, hangt af van je verzekeraar en het aanvullende pakket (en dus de premie) dat je hebt gekozen. Dat aantal kan variëren van 6 tot 52 behandelingen! Je kunt elk jaar opnieuw in december veranderen van verzekeraar en het aanvullend pakket. Let dan goed op of je verwacht fysiotherapie nodig te hebben en, zo ja, hoeveel behandelingen.

Let op: niet alle fysiotherapeuten hebben een contract

Controleer of de fysiotherapeut van je keuze een contract heeft met jouw verzekeraar. Heeft hij geen contract, dan kan de vergoeding lager zijn. Kijk op de websites van verzekeraars of gebruik een vergelijkingssite zoals Independer.

Meest gelezen

Meest recente artikelen