
Hoogleraar: Nederland loopt achter met medicatie bij ziekte van Kahler
Nieuwe therapieën tegen multipel myeloom (ziekte van Kahler) die in de Verenigde Staten en Duitsland al lang beschikbaar zijn, worden niet ingezet in Nederland. Hoogleraar en hematoloog prof. dr. Pieter Sonneveld van het Erasmus MC vindt dat onbegrijpelijk, omdat de behandelingen effectief zijn en tot jarenlange gezondheidswinst kunnen leiden.
Pieter Sonneveld doet die uitspraak in een artikel op de site van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Dat is de branchevereniging van geneesmiddelen- en vaccinbedrijven in Nederland. De veertig leden richten zich op de ontwikkeling en op de markt brengen van innovatieve geneesmiddelen.
Sonnevelds klacht gaat over de combinatietherapieën die in sommige landen al worden voorgeschreven en door de EMA (European Medicines Agency) zijn goedgekeurd. Deze voorkeursbehandeling geeft patiënten niet alleen betere vooruitzichten. Ook de behandeling is minder belastend waardoor de kwaliteit van leven wordt vergroot. ‘Dan voelt het extra zuur wanneer je die behandelingen niet in je eigen klinische praktijk kunt inzetten’, aldus Sonneveld op de website van de VIG.
Snelle inzet drukt kosten
In de moderne aanpak worden de nieuwe combinaties snel ingezet, meteen bij het begin van de behandeling. Die snelle inzet drukt ook kosten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Zorginstituut houdt deze middelen echter tegen omdat ze bang zijn voor oplopende kosten. Volgens Sonneveld is dat een achterhaald standpunt.
De hoogleraar en hematoloog maakt zich ook zorgen over de nieuwe generatie behandelopties, zoals immuuntherapie en CAR-T-celbehandeling. 'Het drukken op de kosten en de langdurige prijsonderhandelingen gaan nu vaak ten koste van de patiënt.'
Lees hier het hele artikel.
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis