Levenmetkanker: Speciaal fonds nodig voor dure geneesmiddelen

Er moet een speciaal potje met extra geld komen van waaruit dure geneesmiddelen betaald kunnen worden. En de farmaceutische industrie moet aangesproken worden op haar maatschappelijk ondernemerschap.

Dat zijn de twee belangrijkste aanbevelingen uit het rapport over dure geneesmiddelen, dat KWF schreef samen met onder andere Levenmetkanker. Eerder deze week vroegen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland in een brief aan minister Schippers ook al om zo'n speciaal fonds.

300 miljoen volgend jaar

Volgend jaar is er ongeveer 300 miljoen extra nodig voor dure geneesmiddelen. Nu moeten ziekenhuizen die geneesmiddelen verplicht uit hun reguliere budget betalen. Daardoor dreigt andere ziekenhuiszorg in de knel te komen. Een ander effect is dat kankerpatiënten niet altijd behandeld worden met deze dure middelen, terwijl dat wel de aangewezen behandeling zou zijn. Het bestaan van dat effect wordt in het KWF-rapport bevestigd.

Redelijke prijs

Anemone Bögels, directeur Levenmetkanker: 'De recente berichten over dure middelen hebben veel onrust en onzekerheid opgeleverd bij patiënten. Levenmetkanker vindt dat hier een einde aan moet komen. We doen een dringende oproep aan de minister om deze patiënten niet in de kou te laten staan en gehoor te geven aan het instellen van een financieel kader dure geneesmiddelen. We roepen bovendien de industrie nadrukkelijk op dure geneesmiddelen ook voor patiënten bereikbaar te maken door een redelijke prijs te vragen.' Dat moet volgens Bögels gebeuren op basis van de werkelijke ontwikkelkosten en niet omdat er een winstmarge van 15% gehaald moet worden.

Meest gelezen

Meest recente artikelen