Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Minder klachten na behandeling door te sporten

Beeld Sendoku by Pixabay Voor meerdere ziektes relevant

Sporten helpt om klachten te verminderen tijdens of na een behandeling tegen kanker. Anouk Hiensch (UMC Utrecht) deed onderzoek naar het effect van een beweegprogramma met conditietraining en krachtoefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut bij mensen met kanker. De studie toont aan dat een beweegprogramma zowel op korte als lange termijn een positief effect heeft op de gezondheid van mensen met kanker.  

Deelnemers aan een beweegprogramma voelden zich fitter en hadden minder last van klachten dan de groep mensen die het programma niet volgden, zowel tijdens als na een behandeling.  
Ook blijkt uit het onderzoek van Hiensch dat mensen die voor hun behandeling al te weinig bewegen en sporten, dat ook na hun behandeling minder makkelijk gaan doen. Iedere volwassen Nederlander zou minstens 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen. Maar de groep mensen die dit niet haalde voor de kankerbehandeling, lukte dat ook niet na de behandeling - ondanks alle voordelen van genoeg bewegen en sporten. Hiensch pleit er daarom voor om mensen met kanker standaard een beweegprogramma aan te bieden om de kloof tussen praktijk en theorie makkelijker te dichten. 
 
Lees op onze themapagina's meer over sporten en voeding.

Meest gelezen

Meest recente artikelen