Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Neuropathie treft twee derde van de mensen met kanker

Voor meerdere ziektes relevant

Twee derde van de (ex-)kankerpatiënten die tijdens of na hun kankerbehandeling last krijgt van neuropathie ervaart pijn of klachten aan zowel handen als voeten. De neuropathie heeft grote impact omdat het hindert op alle momenten van de dag. Tijdens het werken, sporten, het huishouden doen en zelfs bij het slapen zijn de klachten van neuropathie aanwezig.

‘Het is alsof ik op steentjes loop’. Of: ‘Veel glipt uit mijn handen.’ En: ‘Ik heb het gevoel van 1000 naalden in mijn voeten.’ Dit zijn enkele reacties van (ex-)kankerpatiënten die neuropathie hebben en meededen aan onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). In het onderzoek werden 3752 mensen ondervraagd die kanker hebben (gehad) en neuropathie kregen. 
Neuropathie kan een gevolg zijn van de kankerbehandeling, zoals chemotherapie, of van de kanker zelf. Door de neuropathie werken één of meerdere zenuwen niet goed meer, wat kan leiden tot klachten als prikkelingen of tintelingen, een doof of veranderd gevoel, pijn in handen of voeten, verlies van spierkracht en kramp. De klachten kunnen kort, maar ook jarenlang duren.

Behandelingen tegen neuropathie  

Tot nu toe is er geen bewezen behandeling gevonden tegen neuropathie. Zeven op de tien ondervraagde patiënten deden iets om de pijn en klachten te verminderen. Sommigen hebben baat bij het warm houden of juist koelen van handen en voeten. Bij anderen helpt meer bewegen, fysiotherapie, of het gebruik van speciale schoenen of steunkousen. Weer anderen proberen het met verzorgende crème of meer rust. Er worden veel verschillende dingen geprobeerd, zowel binnen als buiten de reguliere zorg, met wisselend succes.  
Directeur-bestuurder Arja Broenland van NFK roept patiënten op om neuropathieklachten altijd te melden bij hun behandelend arts. ‘Dé oplossing voor neuropathie lijkt er nog niet te zijn, maar wellicht zijn er manieren mogelijk om de behandeling aan te passen die de klachten kunnen beperken. Of, als de klachten al langer bestaan, hiermee om te leren gaan.’ 

Informatie over neuropathie 

Uit het onderzoek van NFK blijkt ook dat als mensen met kanker voorafgaand aan hun behandeling worden geïnformeerd over neuropathie, zij minder vaak beperkingen ervaren en meer begrip van hun omgeving. Daarom loont het om mensen met kanker vóór de behandeling te informeren over neuropathie. ‘Er wordt nog te vaak voorbijgegaan aan het effect van neuropathie op de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Wij vragen zorgverleners om neuropathie vooraf te bespreken als mogelijk gevolg van kanker of de behandeling ervan’, stelt Arja Broenland.  

Meest gelezen

Meest recente artikelen