Onderzoek naar werking immuuntherapie
In hoeverre immuuntherapie aanslaat, hangt af van allerlei factoren. De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan hoe deze natuurlijke vorm van afweer gebruikt kan worden tegen kanker.
Nieuw onderzoek van de onderzoekers Marit van Elsas en Jim Middelburg van het Leids Universitair Medisch Centrum laat zien dat immuuntherapie bij kanker goed kan aanslaan door de inzet van zogenoemde macrofagen. Een macrofaag is een witte bloedcel die helpt bij de bestrijding van infecties door vreemde cellen of micro-organismen te vernietigen, dode cellen te verwijderen en door andere cellen van het immuunsysteem te activeren (zoals onder andere T-cellen).
De macrofagen stimuleren het lichaam ook om tumoren op te ruimen. Net zoals bij een bacteriële infectie kunnen daardoor bepaalde immuuncellen in het lichaam kwaadaardige tumorcellen herkennen, aanvallen en vernietigen.
Het onderzoeksteam ziet nieuwe mogelijkheden voor medicijnen, zoals een medicijn om dit soort macrofagen direct in de tumor op te sporen en te activeren.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten op het forum Cancer Cell.
Lees hier meer over het onderzoek
Lees meer over immuuntherapie
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis