Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Onderzoek naar werking immuuntherapie

Beeld Frolopiaton Palm Hematon Nieuws

In hoeverre immuuntherapie aanslaat, hangt af van allerlei factoren. De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan hoe deze natuurlijke vorm van afweer gebruikt kan worden tegen kanker.

Nieuw onderzoek van de onderzoekers Marit van Elsas en Jim Middelburg van het Leids Universitair Medisch Centrum laat zien dat immuuntherapie bij kanker goed kan aanslaan door de inzet van zogenoemde macrofagen. Een macrofaag is een witte bloedcel die helpt bij de bestrijding van infecties door vreemde cellen of micro-organismen te vernietigen, dode cellen te verwijderen en door andere cellen van het immuunsysteem te activeren (zoals onder andere T-cellen).

De macrofagen stimuleren het lichaam ook om tumoren op te ruimen.  Net zoals bij een bacteriële infectie kunnen daardoor bepaalde immuuncellen in het lichaam kwaadaardige tumorcellen herkennen, aanvallen en vernietigen. 

Het onderzoeksteam ziet nieuwe mogelijkheden voor medicijnen, zoals een medicijn om dit soort macrofagen direct in de tumor op te sporen en te activeren.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten op het forum Cancer Cell.

Lees hier meer over het onderzoek

Lees meer over immuuntherapie

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen