Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Veel problemen met seks na kanker

Beeld Freepik Hematon Nieuws

Na de diagnose en behandelingen tegen kanker is je seksleven minder goed. Klachten die kunnen ontstaan zijn moeite hebben om een orgasme te krijgen, pijn bij het vrijen, geen vochtige vagina krijgen of erectieproblemen. Ook ervaren mensen meer moeite met intimiteit.

Dit blijkt uit de meest recente Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) waar ook Hematon onderdeel van is. In de peiling geven deelnemers aan dat artsen of verpleegkundigen hen onvoldoende hebben verteld over de mogelijke negatieve gevolgen van de behandeling voor je seksualiteit en intimiteit. 

Voor ziekte
Voordat ze ziek werden gaven mensen met bloed- of lymfeklierkanker hun seksleven een 7,5, op het moment van de peiling een 5.3. Meer dan tachtig procent van hen stelt dat de behandeling tegen kanker negatieve gevolgen heeft gehad op het seksleven of intimiteit. Vooral minder zin (54 procent), erectieproblemen (38 procent) en je te moe of ziek voelen om te vrijen (37 procent) zijn belangrijke obstakels bij het hebben van fijne seks.  

Aandacht 
Ruim de helft van mensen met bloed- of lymfeklierkanker vertelden dat zij niet tevreden zijn met de informatie die artsen of verpleegkundigen in het ziekenhuis geven over de negatieve gevolgen van behandelingen tegen kanker op je seksleven of intimiteit. Voor de start van de behandeling kwam het onderwerp bij slechts minder dan een derde aan bod.  

Geen prioriteit 
NFK vindt dat het belang van intimiteit en seksualiteit voor mensen met kanker meer prioriteit moet krijgen in de spreekkamer. Voor dit gesprek is boven alles moed nodig, omdat ook zorgprofessionals praten over intimiteit en seksualiteit als lastig ervaren. Toch is het van belang dat die schaamte wordt overwonnen, omdat mensen beter begrijpen dat dit een laat effect is van de behandeling, hulp kunnen zoeken of het beter aanvaarden.  
De peiling laat ook zien dat wanneer artsen of verpleegkundigen ook de eventuele partner meenemen in het gesprek, mensen in een relatie er samen beter over kunnen praten, meer begrip voor elkaar hebben en minder vaak in een verslechterde relatie terechtkomen. 

De Doneer Je Ervaring-peiling ‘Intimiteit en seksualiteit na kanker, wat is jouw ervaring?’ werd gehouden onder 4.044 mensen die kanker hebben of hebben gehad. 

De peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) gaat dieper in op de gevolgen van de diagnose kanker op seksualiteit, intimiteit en op de vraag of daar in het ziekenhuis aandacht voor is.  

Lees hier meer over de peiling op de website van NFK

 

 

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen