Onvoldoende voor begrip op de werkvloer voor late effecten

Werkgevers, leidinggevenden en collega’s hebben te weinig begrip voor mensen die kanker hebben gehad. Volgens ex-kankerpatiënten die na hun behandeling nog steeds kampen met vermoeidheid en andere klachten wordt daar te weinig rekening mee gehouden op werkvloer.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 3600 ex-kankerpatiënten. Hematon is aangesloten bij de NFK en ook de Hematon-achterban heeft meegedaan.

Het onderzoek laat zien dat twee derde van de ex-kankerpatiënten na vijf jaar nog steeds klachten ondervindt als vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, concentratie-, geheugen- en seksuele problemen. Van hen voelt 61 procent zich door deze late gevolgen van kanker beperkt in hun werk. Hoewel ze veel steun ervaren van familie, vrienden, artsen en zorgverleners veel steun ondervinden, ervaart 57 procent van de ex-kankerpatiënten weinig begrip op het werk. Ze geven hun leidinggevenden en collega’s daarvoor een rapportcijfer 5,4.

Wat opvalt is dat ex-kankerpatiënten die onbegrip ervaren op het werk meer emotionele klachten hebben zoals angst, depressieve gevoelens en stress. Ze praten er minder over met collega’s en weten niet goed hoe zij met dit onbegrip moeten omgaan.

Elk jaar krijgen 30.000 tot 40.000 werknemers de diagnose kanker. Een kwart krijgt uiteindelijk ontslag, maar 60 tot 90 procent van de werknemers wil binnen anderhalf jaar het werk weer hervatten. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar welke methode van werkhervatting bij kanker het beste werkt.

NFK is een campagne gestart om meer bewustzijn te creëren voor de late gevolgen van kanker, zowel onder werkgevers als werknemers. Hiervoor is de nieuwe website kankerenwerk.nl gelanceerd, waarop allerlei informatie over rechten en plichten, werkhervatting en re-integratie na kanker en tijdens de late gevolgen van kanker te vinden zijn.

Beeld: Alexas_Fotos

Meest gelezen

Meest recente artikelen