Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Op weg naar meer CML-patiënten die kunnen stoppen met hun behandeling

Hematon Nieuws

CML-patiënten gezocht voor onderzoek.

Het beschikbaar komen van het geneesmiddel imatinib betekende een revolutie in de behandeling van chronische myeloïde leukemie. Bij een groot deel van de patiënten normaliseert het bloed en beenmerg en verdwijnen bijna alle kwaadaardige cellen. Bij sommige mensen is zelfs helemaal niets meer van de ziekte terug te vinden, zelfs niet met het meest gevoelige DNA-onderzoek (PCR).

In Frankrijk is een onderzoek aan de gang waarin zulke extreem goed reagerende patiënten de behandeling met imatinib stopten. Opmerkelijk genoeg blijkt dan bij ongeveer 40% de ziekte niet terug te komen. Dat onderzoek loopt intussen al 5 jaar.

In Nederland doen enkele ziekenhuizen (VUmc, Rotterdam en RadboudUMC) mee aan een vervolgonderzoek waaraan mensen mee mogen doen die tenminste 3 jaar imatinib of een soortgelijk middel gebruikt hebben en het laatste jaar telkens een PCR-waarde hebben onder 0,01% (in de internationale schaal weergegeven). Ze hoeven dus niet zoals in het Franse onderzoek een waarde van 0% te hebben. Ze kunnen dan stoppen, waarna heel nauwkeurig wordt gecontroleerd of de ziekte toeneemt of terugkomt. Dit onderzoek loopt razendsnel vol. Toch betreft het maar een klein deel van de CML-patiënten, maximaal 25%. De andere patiënten hebben een waarde die te hoog is om verantwoord te kunnen stoppen.

Om voor die andere 75% het stoppen met de behandeling mogelijk te maken is nu een ander onderzoek in Nederland geopend. Het betreft een samenwerking van verschillende Nederlandse ziekenhuizen met ziekenhuizen in Noorwegen, Zweden en Finland.

  • in dit onderzoek wordt bij mensen die tenminste 2 jaar imatinib (Glivec) gebruiken en die telkens boven 0,01% blijven hangen de behandeling veranderd in nilotinib (Tasigna). Nilotinib is een stuk krachtiger dan imatinib
  • na 3 maanden wordt langwerkend interferon (Pegintron) toegevoegd. Dit moet gedurende 9 maanden éénmaal per week worden toegediend per injectie onder de huid
  • daarna wordt alleen met nilotinib doorgegaan

Pegintron is een lichaamseigen eiwit dat de afweer moet versterken. De verwachting is dat de combinatie nilotinib en Pegintron de PCR-waarde wèl onder 0,01% kan krijgen. De onderzoekers denken dat door de interferon de ziekte langdurig onderdrukt wordt, doordat het immuunsysteem de kwaadaardige cellen kan opruimen. Na tenminste 12 maanden behandeling zou men dan alsnog aan een stoponderzoek mee kunnen doen.

Voor dit onderzoek, de NordDutch CML 009 studie, worden patiënten gezocht die aan bovengenoemde criteria voldoen. Als je geïnteresseerd bent om mee te doen, dan kun je contact opnemen met Jeroen Janssen, internist-hematoloog in het VU medisch centrum te Amsterdam.
E-mail: j.janssen@vumc.nl of telefonisch via 020-444 22 30.

Het onderzoek loopt in verschillende ziekenhuizen in Nederland zodat er meestal wel een ziekenhuis in de buurt is waar je terecht kunt.

Meest gelezen

Meest recente artikelen