Schelden tegen kanker onnodig kwetsend 

Beeld tegenkk.nl Voor meerdere ziektes relevant

Kanker is al jaren één van de meest gebruikte scheldwoorden in Nederland, zowel online als op straat en in de media. Daarom lanceert KWF samen met YouTubers de actie #tegenKK. ‘Het gebruik van kanker als scheldwoord moet stoppen.'

‘Woorden kunnen net als een klap in je gezicht serieus pijn doen. Kanker is zo'n woord dat pijn doet, zeker als je ziek bent of bent geweest of in je omgeving met de ziekte te maken hebt gehad’, zegt YouTuber Koen Weijland. Samen met YouTubers Reginio ‘Rarko’ Resida en Bas ‘vvbasvv’ van Velzen is hij mede-initiatiefnemer van de actie #tegenKK. 

Hij hoort dat tijdens zijn streams, op social media en ook op straat er vaak met het woord ‘kanker’ wordt gescholden. ‘Dat irriteert me en raakt mij persoonlijk doordat ik de ziekte nu in mijn gezin van heel dichtbij meemaak. Mensen hebben niet door wat de impact is van schelden met kanker.

'Eén op de drie Nederlanders krijgt de diagnose kanker en dat betekent dat we er allemaal mee te maken krijgen. Het gebruik van kanker als scheldwoord moet daarom stoppen', onderstreept Johan van de Gronden, directeur van KWF Kankerbestrijding. 

Terugslaan met #tegenKK


Koen Weijland: 'Om te wijzen op de pijn die verbaal geweld teweegbrengt, kunnen we iets doen, namelijk terugslaan. Dit kan je zelf doen door niet (meer) te schelden met kanker en er iets van te zeggen. Daarnaast kan iemand die met de afkorting KK een verbale klap uitdeelt, voortaan ook een ‘Tikkie’ terugverwachten.

Een digitaal tikkie in de vorm van een betaalverzoek. Met #tegenKK zetten we iets slechts, schelden met kanker, om in iets goeds, namelijk geld voor kankeronderzoek. 
Op tegenkk.nl vind je alle mogelijkheden om online een Tikkie terug te geven.

Meest gelezen

Meest recente artikelen