Stichting VIPE zorgt voor hergebruik pruiken

'Ik kon bij de communie van mijn kleinkinderen gewoon als mezelf de kerk inlopen. Echt een heel emotioneel moment, vooral ook omdat toen nog niet veel mensen wisten dat ik ziek was.' Marij kreeg een pruik dankzij Stichting VIPE.

In het Brabantse Helmond ontstond in 2015 Stichting VIPE. Deze stichting zamelt hoogwaardige gebruikte pruiken in, reinigt en modelleert ze zorgvuldig en geeft ze gratis aan mensen die 'm door de gevolgen van ziekte of behandeling hard nodig hebben. Een goede pruik kost al snel zeven- tot achthonderd euro. Vanuit de basisverzekering wordt daarvan € 419,50 vergoed. Het resterende bedrag is voor veel patiënten een te grote uitgave, vooral omdat ziek zijn al erg duur is.

Niet alleen patiënten zijn gebaat bij het hergebruik van goede pruiken, vertelt Peggy van de Vijfeijken, een van de initiatiefneemsters. 'Het doneren van een pruik die niet meer gebruikt wordt, zodat die nog een zinvolle bestemming krijgt, kan ex-patiënten of nabestaanden helpen bij het afsluiten van een verdrietige periode.'

Wil je meer weten over VIPE? Bijvoorbeeld omdat je een pruik nodig hebt, er eentje wilt doneren, of een financiële bijdrage wilt leveren? Op de website vind je alle informatie, ook over de inleverpunten van pruiken, door heel Nederland.

Meest gelezen

Meest recente artikelen