Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Vergoeding tandartskosten na behandelingen tegen kanker

Beeld Ron de Haer Voor meerdere ziektes relevant

Wanneer gebitsproblemen die zijn veroorzaakt door behandelingen tegen kanker tot extra tandartskosten leiden, kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit valt onder de vergoeding voor bijzondere tandheelkunde.

Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen maak je voorafgaand aan je behandelingen tegen kanker een afspraak met je tandarts. Er wordt een uitgebreide tandheelkundige controle uitgevoerd waarbij wordt vastgesteld hoe het op dat moment met je gebit gaat. Dit wordt een nulmeting genoemd. Eventueel worden er ook foto’s gemaakt. Een mondhygiënist kan je gebit reinigen, zodat je tijdens je behandelingen minder vatbaar bent voor ontstekingen.

Behandelplan gebit

Wanneer er na de behandelingen mond- of gebitsproblemen ontstaan, brengt je tandarts of mondhygiënist deze in kaart en doet een aanvraag voor een behandelplan bij je zorgverzekeraar. Hierbij wordt er informatie verstrekt over de status van je gebit voor je behandelingen en na afloop daarvan. De nulmeting voorafgaand aan de behandelingen is vereist om vast te stellen of mond- of gebitsproblemen voor de behandelingen al bestonden. Een standaard controle bij de tandarts is meestal niet voldoende om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Extra tandartskosten

Uit een onderzoek van NFK uit 2018 is gebleken dat onder 1394 (ex)kankerpatiënten 85% aangaf voorafgaand aan behandelingen tegen kanker niet geïnformeerd te zijn over de mogelijkheid tot vergoeding van extra tandartskosten bij gebitsproblemen die ontstaan zijn tijdens de behandelingen. Volgens NFK wordt er nauwelijks beroep gedaan op deze regeling omdat veel patiënten hier niet van op de hoogte zijn. Neem voor de start van je behandelingen contact op met je tandarts of mondhygiënst om hiermee geholpen te worden. Je huisarts of specialist kunnen je indien nodig begeleiden bij het vinden van een tandarts.

Meest gelezen

Meest recente artikelen