VWS en Matchis starten campagne voor stamceldonoren

Minister Edith Schippers van VWS start samen met stichting Matchis een campagne om aandacht te vragen voor stamceldonatie.

Tijdens de campagne wordt via filmpjes op internet aandacht gevraagd voor stamceldonatie, gevolgd door de oproep aan mensen om zich te registreren op www.stamceldonor.nl. Op deze site is veel informatie te vinden over stamceldonatie.

De filmpjes gaan onder meer over donor Jaimie en getransplanteerde Siemon. Siemon vertelde zijn verhaal ook in Hematon Magazine, voorjaar 2015, pagina 36. Wil je de campagne een handje helpen? Dan kun je de filmpjes delen op bijvoorbeeld Facebook en Twitter.

Grotere kans op overleven

Er is in Nederland een groot gekort aan stamceldonoren. Daardoor lukt het niet om voor iedere patiënt een geschikte donor te vinden. Hoe meer donoren er komen, hoe meer kans patiënten hebben op een match. Meer donoren betekent daarom een grotere kans op overleven voor mensen uit onze achterban.

Iedereen tot en met vijftig jaar kan zich aanmelden. Op dit moment zijn er 104.000 geregistreerde stamceldonoren. Per jaar wordt een op de duizend geregistreerden daadwerkelijk opgeroepen om stamcellen te doneren.

Meest gelezen

Meest recente artikelen