Wereldkankerdag: nieuwe hemato-oncologische patiënten in 2019

Voor meerdere ziektes relevant

UPDATE: Helaas is het nog niet te zeggen of het aantal gedaald is. IKNL geeft aan dat de cijfers van hemato-oncologische aandoeningen, in tegenstelling tot die van andere kanker, nog niet compleet zijn.

Vorig jaar lijkt het aantal nieuwe gevallen van hemato-oncologische kanker gedaald. In 2018 waren dat er 9867, in 2019 kregen 9549 mensen voor het eerst te horen dat ze bijvoorbeeld leukemie, hodgkin- of non-hodgkinlymfoom, waldenström, multipel myeloom of MDS hadden.

Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL. Deze cijfers worden elk jaar op 4 februari, Wereldkankerdag, bekendgemaakt. Het jaar 2018 betekende ook al een daling ten opzichte van 2017, toen er met 9990 nieuwe gevallen het hoogste aantal tot nu toe werd geregistreerd (zie grafiek onder dit bericht). De oorzaak van die daling is niet bekend.

118.00 nieuwe mensen met kanker

Huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker kwamen in 2019 het meest voor. In 2019 kregen ongeveer 118.000 mensen de diagnose kanker, ruim 2.000 meer dan in 2018. Deze stijging komt door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben.

Wereldkankerdag

Op Wereldkankerdag staan over de hele mensen stil bij de gevolgen die kanker heeft voor patiënten en hun omgeving. Het thema van de dag is 'Kanker zet je wereld op z'n kop'. Veel mensen zetten daarom op deze dag hun profielfoto op social media ondersteboven. Verder zijn er door het hele land organisaties die activiteiten organiseren. Op de site van Wereldkankerdag vind je een landkaart met alle activiteiten.

 

Meest gelezen

Meest recente artikelen