Brief

Leukemie

Toen ik vandaag een brief kreeg van het UMC Utrecht schrok ik me een hoedje. Waar ik vandaan kom zeggen ze recht uit het hart dat ze zich de tering schrokken, maar ik woon inmiddels al jaren in de provincie.

In de brief stond dat ik een afspraak had met ‘x’ , MLOD van het CTB. Op het bij ons bekende adres. Ons?
‘Dat meen je niet’ dacht ik. Is er iets erg met me aan de hand dat ik nog niet weet? Ik kon me  ‘x’ niet zo snel voor de geest halen, maar ik moet hem eerder hebben gezien. De brief was alarmerend.

Als je een afspraak hebt met een heuse MLOD van het CTB dan moet er iets vreselijks aan de hand zijn. Vooral als het al binnen een week is.

Ik weet van vroeger dat het UMC Utrecht veel aandacht besteedt aan duidelijke communicatie, dus ik moest deze brief wel serieus nemen. ‘Met zijn allen voor de patiënt’ was destijds de missie. Daarmee bedoelden ze ‘we moeten er met elkaar voor zorgen dat alles wat we doen transparant en duidelijk is voor de patiënt.’ Zo ongeveer. Dat hebben ze inmiddels losgelaten.

Mijn vrouw schrok zich ook de t* (zij heeft meer roots dan ik in de grote stad), vooral omdat het zo uit het niets kwam. ‘Moeten we alweer naar het ziekenhuis?’
Na drie keer lezen en een keer bellen weten we inmiddels wat er aan de hand is. Er wordt binnenkort apparatuur aan huis gebracht om te meten hoe het met me is. Ben benieuwd. Vroeger stond er in de brief: ‘u krijgt een thuismeting en er komt iemand langs’, maar zo’n eenvoudige zin klinkt tegenwoordig een beetje dom. ‘We denken nog na over een brief die voor iedereen duidelijk is.’

Een MLOD is een ‘Medewerker Logistiek Ondersteunde Dienst’, maar MLOD klinkt stukken belangrijker. Het CTB is het Centrum voor Thuisbeademing en ik weet uit ervaring dat duidelijke communicatie voor hen erg moeilijk is. Daar zijn ze niet voor opgeleid.

Ik wacht af. Op de betreffende dag ga ik vol verwachting voor het raam zitten totdat eindelijk de UMC-diesel de straat inrijdt. Dan weet ik zeker dat ik de brief goed begrepen heb en dat het allemaal goed komt.

Bron: Ernst-Jan

Ook interessant

 • Waldenström

  Vermoeidheid of energielek?

  Onlangs heb ik een bijeenkomst bezocht over vermoeidheid bij/na kanker. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de stichting ‘kLeef uit Apeldoorn.

 • Lymfklierkanker

  Run or hide

  De uitslag, een goede uitslag, de best mogelijke uitslag. De kanker is helemaal weg uit mijn lichaam. Geslonken, verdwenen, verstoten.

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Update ...

  Hoe is het leven na de bestralingen? Tijd voor een update. Aanvankelijk ging het herstel na de bestralingen prima. De afgelopen week kreeg ik even een terugval, maar dat gebeurt bij mij wel vaker, zo om de paar maanden.