Ik ben klaar met die kankerverhalen

Leukemie, Stamceltransplantatie

Het moet zo ongeveer vlak na de diagnose acute leukemie zijn geweest dat een vriend me vertelde dat hij mijn naam als domein had vastgelegd.

Hij had het idee dat ik wel goed kon schrijven, ook al had ik daar geen trek in. Ik was zoals je dat zegt druk met overleven en deelde alleen wat muziekjes op Facebook. Toch bleef het idee hangen en al snel vulden veel notitieblokken met mijn gedachten. Deze werden pas gepubliceerd op mijn site toen ik stopte met werken een paar jaar later. Aanvankelijk waren het nog algemene motiverende verhalen of doordenkers. Door persoonlijke ervaringen over mijn gemodder te delen kreeg ik steeds meer lezers.

Confrontatie

Een kennis stelde na een jaartje dat ik wel klaar moest zijn met mijn kankerverhalen. Er zijn blijkbaar mensen die niet geconfronteerd willen worden met de ellende die vroeg of laat ook voor hen komt. Juist daarin vond ik mijn motivatie om door te schrijven, want we leven in een tijd waar carrière een keuze is, een killerbody te koop is in de sportschool, geluk uit een pillenpotje komt en het leven je toelacht als je zelf de slingers maar ophangt. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe ga je door als het niet wil lukken?

Geen oppervlakkige ideeën

Deze vraag kon ik onmogelijk in een blog beantwoorden, laat staan in een reeks. Nee, als ik het echt duidelijk wil maken, dan kan dat het best in een boek. Eerst dacht ik nog aan een zelfhulpboek met mijn belangrijkste leefregels, maar ik heb zo’n moeite met uitgeschreven oplossingen. Ieder mens en iedere situatie is anders. Ik ben wars van oppervlakkige ideeën als het positief denken of het genieten wat ons zo wordt opgelegd. Er moest een verslag komen dat zo is doordacht dat het dieper gaat dan de clichés.

Een klap in je gezicht

Het boek, waarvan ik de titel 28 oktober bekend maak, is een persoonlijke geschiedenis geworden die ik zo oprecht mogelijk heb proberen weer te geven. Ik wilde je een klap in je gezicht geven, zonder dat je wordt gegrepen door hopeloosheid. Zoals je me kent citeer ik filosofen op een manier dat je het begrijpt. Er komt heel erg veel film, muziek en literatuur langs. Ik weet zeker dat je mijn referenties niet allemaal kent. Stiekem zou ik het heel gaaf vinden als je je aangespoord voelt om meer kunst te ontdekken, omdat het je kan helpen een weg te vinden in je leven.

Niet vanzelf

Een boek schrijven stond nooit op mijn wensenlijst. Dit is één van de weinige productieve dingen die ik doe wanneer ik kan. Het gaat dus niet vanzelf. Dit is het resultaat van 9 jaar overdenken, formuleren, heel veel schrappen en nog meer jankpartijen. Ik heb nog nooit zoiets groots de wereld in gestuurd en me tegelijkertijd zo klein gevoeld. Ik zou het fijn vinden als je de tijd neemt om het te gaan lezen.

Lees meer van Martijn . . . . . 

Meer weblogs over leukemie

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Carrièrepatiënt – het begin

  ‘Mijn hart gaat tekeer en ik kom niet vooruit.’ Wandelend door de drukke en steile Griekse straten belde ik hijgend Rosie op.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  Ik ben klaar met die kankerverhalen

  Het moet zo ongeveer vlak na de diagnose acute leukemie zijn geweest dat een vriend me vertelde dat hij mijn naam als domein had vastgelegd.

 • Leukemie, Stamceltransplantatie

  De patient wordt er gek van

  Waar anderen vaak hun hele leven werken om een tweede huis te kunnen veroorloven krijg ik als fulltime patiënt voor niets een vakantieadres.

Ook interessant

 • Multipel myeloom

  Doorgaan

  Vorige week weer mijn periodieke onderzoek gehad i.v.m. de kahler. Dinsdag had ik een CT-scan en vrijdagmorgen vroeg het gesprek met mijn hematoloog. Ik schrok alleen donderdag wakker omdat ik me opeens realiseerde dat ik straal vergeten was bloed te laten prikken. 

 • Lymfklierkanker

  Bijna een jaar geleden

  6 Januari 2020 voelde ik een knobbel in mijn nek. Ik zat in mijn eentje op de bank en ik kan me nog goed herinneren dat ik schrok. Het was hard en ik kreeg een steen in mijn maag. Ik wilde het liefst doen alsof het er niet zat maar voelde toch nog een paar keer om te kijken of ik me vergist had en het misschien toch niks was.

 • Multipel myeloom

  Kerstmis 2020 en nog wat andere zaken ...

  De afgelopen weken zijn weer hectisch verlopen. Het begon vlak na mijn bezoek aan de oogarts. Ik had gerekend op een kat in ‘t bakkie, maar dat pakte anders uit.