Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

De ziekte CML

Chronische myeloïde leukemie (CML) is een bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Daarom wordt het ook beenmergkanker genoemd. CML is een chronische kanker; de ziekte ontwikkelt zich langzaam.

Wat is chronische myeloïde leukemie (CML)?

Chronische myeloïde leukemie (CML) is een vorm van leukemie. Deze soort kanker ontstaat in het beenmerg door een fout in het DNA van een beenmergstamcel. Doordat de deling van de stamcel verkeerd gaat, worden de cellen die daarvan afstammen kwaadaardig.

Hoe vaak komt CML voor?

CML is een zeldzame ziekte. In Nederland krijgen elk jaar zo’n 200 mensen deze diagnose. De ziekte komt op alle leeftijden voor, met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar bij de diagnose. Maar er zijn ook jongeren en zelfs kinderen met CML. Deze vorm van kanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Door de introductie van krachtige medicijnen tegen CML zijn de vooruitzichten voor mensen met CML gunstiger geworden. Doordat meer mensen met CML langer leven, neemt het totaal aantal mensen met CML toe. Momenteel hebben ruim tweeduizend mensen in Nederland CML.

Wat is de oorzaak van CML?

Waarom in het beenmerg de verkeerde celdeling ontstaat, is onbekend. Het is wel bekend wat er precies gebeurt in de cel. In de cel wisselen een deel van chromosoom 9 en een deel van chromosoom 22 van plaats. Daardoor wordt het chromosoom 22 kleiner dan normaal. Het wordt nu het Philadelphia-chromosoom genoemd. Door de verwisseling van de chromosoomstukjes ontstaat er een abnormaal gen: het BCR-ABL1 fusiegen. Dit gen maakt een eiwit (het BCR-ABL-eiwit) dat zorgt voor een woekering van de bloedcellen en daarmee het ontstaan van deze vorm van leukemie.  

Is CML erfelijk of besmettelijk?

Chronische myeloïde leukemie (CML) is niet besmettelijk en niet erfelijk.
 

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten