Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Vooruitzichten leukemie

Vooruitzichten leukemie

Voor ALL geldt: hoe eerder de ziekte zich openbaart, des te groter is de kans op genezing. Voor kinderen is de overlevingskans meer dan 90 procent, voor 60-plussers nog 20 procent.

Bij AML is de gemiddelde overleving na vijf jaar de afgelopen jaren toegenomen. Naast je leeftijd is de prognose sterk afhankelijk van de soort AML die je hebt en andere factoren zoals je conditie. Voor mensen tussen de 18 en 40 jaar met deze ziekte is dat 60 procent; voor 60-plussers is dat 20 procent. Wie ouder is dan 70, heeft een slechte overleving met AML. Na 5 jaar is maar 4 procent van de zeventig plussers die AML kreeg nog in leven.

CLL is de meest voorkomende vorm van leukemie en de vooruitzichten lopen per individu zeer uiteen; van enkele jaren tot zeer veel jaren. Het hangt af van kenmerken van CLL, hoe snel de ziekte zich ontwikkelt en of behandeling nodig is. De vooruitzichten zijn de laatste jaren verbeterd door de invoering van nieuwe middelen. 

De vooruitzichten bij CML zijn de laatste jaren sterk verbeterd, dankzij zogenaamde tyrosinekinaseremmers, een nieuwe categorie geneesmiddelen. Als zulke middelen geen optie zijn, wat gelukkig bij een klein aantal patiënten zo is, is stamceltransplantatie een mogelijkheid. Een stamceltransplantatie is als behandeling een uiterste redmiddel, gezien de risico's en bijwerkingen.

De levensverwachting van patiënten met HCL is even hoog als die in de gezonde bevolking. De vooruitzichten bij HCL-v zijn iets minder gunstig. Ongeveer zestig procent van de patiënten met HCL-v is na vijf jaar na de diagnose nog in leven.

Bij CMML zijn de vooruitzichten niet zo gunstig. In de meeste gevallen is CMML niet te genezen, behalve als een allogene stamceltransplantatie kan worden verricht. De gemiddelde levensverwachting na diagnose is ongeveer 2,5 jaar.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten