CML-medicatie als eerste mee in proef aanpak dure geneesmiddelen

De brancheorganisaties van universitair medische centra, ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan samen dure geneesmiddelen aanpakken. Zo willen ze ervoor zorgen dat deze geneesmiddelen betaalbaar en bereikbaar blijven voor patiënten. Tot de eerste middelen die aangepakt worden horen de TKI's nilotinib (Tasigna), bosutinib (Bosulif) en dasatinib (Sprycel). Deze middelen worden gebruikt bij de behandeling van CML.

 Samen inkopen

De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben afgesproken om samen te werken bij de inkoop van dure geneesmiddelen. Bij de voorbereiding van die samenwerking waren ook Hematon en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) betrokken, samen met organisaties van medisch specialisten en ziekenhuisapothekers. 'Wij zijn erg tevreden over deze samenwerking. Dit betekent dat er gezamenlijk beter onderhandeld kan worden met de farmaceutische industrie zodat dure geneesmiddelen nu en ook op de lange termijn beschikbaar blijven voor patiënten die hierop zijn aangewezen, aldus Wouter Bos, voorzitter van de Raad van Bestuur van het VUmc.

Afspraken

De partijen doen in 2018 een gemeenschappelijke proef met de inkoop van een groep oncologische geneesmiddelen. Het gaat om een groep geneesmiddelen waarvan er binnen één groep meerdere middelen met een vergelijkbare werking beschikbaar zijn. Bij de afspraken staan de kwaliteit en uitkomst van de behandeling voor de patiënt altijd voorop, beloven de deelnemende partijen.

Beeld: Alexandra

Meest gelezen

Meest recente artikelen