
Daratumumab tegen multipel myeloom vergoed voor meer patiënten
Positief nieuws voor multipelmyeloompatiënten: het middel daratumumab wordt sinds 1 september als onderdeel van twee verschillende combinatietherapieën vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Als monotherapie bij patiënten die al eerder zijn behandeld maakte het middel al onderdeel uit van het basispakket.
De twee nu toegelaten therapiën zijn voor patiënten die al één eerdere behandeling achter de rug hebben en die daarop niet reageerden of bij wie de ziekte terugkwam. De combinaties zijn daratumumab met lenalidomide en dexamethason, of daratumumab met bortezomib en dexamethason.
Pakketsluis
In 2016 werd bekend dat daratumumab de levensverwachting van patiënten met multipel myeloom flink kan opschroeven. Begin 2017 werd het middel in de ‘pakketsluis’ voor dure medicijnen gezet. Vanwege de hoge prijs wilde de toenmalige minister van VWS Edith Schipper eerst met de leverancier onderhalen om de kosten omlaag te krijgen. Dit is nu gelukt.
Geen stamceltransplantatie
Voor patiënten met multipel myeloom die niet in aanmerking komen voor stamceltransplantatie, kan daratumumab ingezet worden als startbehandeling. Hiermee is rekening gehouden in de nieuwe prijsafspraken. De Committee for Medicinal Products for Human Use van de European Medicines Agency heeft al een positieve opinie afgegeven voor gebruik bij deze patiënten.
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis