Matchis krijgt grote subsidie voor werving en typering donoren

Matchis, voormalig Stichting Europdonor, heeft van het ministerie van VWS een subsidie van € 1.150.000 gekregen. Ze ziet dat als een belangrijke erkenning voor haar werk. Met deze subsidie kan Matchis doorgaan met de werving van nieuwe donoren.

Matchis zoekt naar de best passende donor voor mensen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan. Halverwege vorig jaar leek er te weinig budget te zijn voor de typering van nieuwe donoren. Daarom dreigde de donorwerving stopgezet te moeten worden. Met de subsidie is dat gevaar voorlopig afgewend. Matchis heeft nu alle nieuwe donoren van 2015 getypeerd en kan dit jaar nog eens 37.000 nieuwe donoren werven en typeren. Elke typering kost ongeveer 50 euro.

De organisatie wil binnen een paar jaar twintig procent van de Nederlandse patiënten kunnen matchen met een Nederlandse donor. Nu is dat nog maar vier procent. Matchis wil daarom het donorbestand vergroten van 85.000 naar 250.000 geregistreerde donoren. Voor patiënten waarvoor nu geen Nederlandse donor gevonden wordt, vindt de zoektocht naar een donor plaats in het buitenland. En dat kost meer tijd en meer geld.

Matchis is op 1 januari van dit jaar ontstaan uit een fusie van Stichting Europdonor in Leiden en Stichting Stamceldonorbank Europdonor Nijmegen. Beide stichtingen werkten al nauw samen. Omdat het feit dat er twee stichtingen bestonden soms tot verwarring leidde en niet optimaal werkte, is tot een fusie besloten.

Meest gelezen

Meest recente artikelen