Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Partners kankerpatiënten vragen minder vaak hulp

Partners van kankerpatiënten vragen minder vaak om psychologische hulp. Sinds 2013 is de vraag daarnaar gehalveerd. Volgens KWF Kankerbestrijding en het Helen Downling Instituut komt dat omdat psychologische hulp sinds dat jaar niet meer vergoed wordt. KWF Kankerbestrijding start daarom een lobby om de hulp aan partners van kankerpatiënten weer vergoed te krijgen.

Stress

Partners kunnen te maken krijgen met een zogenaamde aanpassingsstoornis. Dat is een reactie op de emotionele en psychische stress die ontstaat na een belangrijke verandering in het leven. In 2013 werd de aanpassingsstoornis uit het verzekeringspakket geschrapt. KWF Kankerbestrijding wil niet alleen dat de aanpassingsstoornis weer in het verzekeringspakket komt, ze wil ook meer erkenning voor de aandoening.

Ook het Helen Downling Instituut vindt dat de hulp weer vergoed moet worden. ‘Een sessie kost ongeveer honderd euro. Het gaat vaak om korte behandelingen, dus het is niet zo verschrikkelijk duur. Bovendien staat het in geen verhouding tot wat we aan menselijke waarde winnen’, zegt directeur Kuiper van het Helen Dowling Instituut.

Scholing

Op dit moment gaan partners van kankerpatiënten met hun klachten naar de huisarts. Het Helen Dowling Instituut gaat zich ook inzetten om de praktijkbegeleiders in de huisartsenpraktijk beter te scholen in de ondersteuning van deze partners.

Bron: NOS

Meest gelezen

Meest recente artikelen