Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Ik heb een ziekte, mijn ouders dragen de ziekte

Lymfklierkanker

Als oncologie patiënt heb je het voorrecht in corona-tijd om altijd iemand aan je zijde te mogen hebben bij ziekenhuisafspraken. Een geluk bij een ongeluk. Mijn moeder neem ik daarom ook overal mee naartoe. 

Arm in arm hebben we inmiddels elke afdeling binnen het ziekenhuis bezocht en misschien wel meer euro’s besteed aan koffie en broodjes in het restaurant, dan aan mijn behandelingen zelf. Als je dan toch het voorrecht hebt om samen te zijn, wordt het ziekenhuis bezoeken haast een uitje. Vanaf mijn vaders werk is mijn gezondheid niet direct te overzien, hij staat op afstand van onze afspraken. Dat is moeilijk om los te laten wanneer het niet vanzelfsprekend is dat het altijd goed gaat met je dochter. Wachten op een uitslag van een controle duurt nog langer, als je niet in de wachtkamer zit met een uitkijk op het kamertje van de oncoloog. Zijn telepathische vermogens helpen hem, want hij belt op het moment dat we de deur achter ons sluiten.
“Weten jullie nou al meer?”
Zijn zenuwen zijn op dit moment een groot contrast met onze opluchting. Wij hebben immers al de oncoloog gesproken en hij niet.
“Eerder dan dit hadden we niet kunnen bellen pap”.

Elke positie in het verhaal van kanker, is een moeilijke positie. Dat mijn ouders het wellicht even moeilijk hebben als ik, maar op een andere manier, vond ik moeilijk om te accepteren. “Uiteindelijk ben ik degene met het infuus in mijn arm”, was mijn meest geuite frustratie. 

Maar hoewel mijn ouders niet daadwerkelijk chemo door hun lichaam krijgen, beleven ze de bijwerkingen ervan net zo intens als ik. Alle slapeloze nachten van mij, zijn ook slapeloze nachten voor hen. Ik kan inmiddels tellen na hoeveel seconden mijn moeder naast mij staat, als ik net iets te lang in de badkamer sta om drie uur ‘s nachts. Dat zij drie uur later weer voorbereid moet zijn voor haar werkdag, maakt haar niet uit. ‘Zolang het met jou goed gaat, gaat het met mij goed’, zegt ze. 

Hoe het daadwerkelijk voelt om een dochter te hebben met kanker, kan ik me niet voorstellen. Evenmin kunnen zij niet precies weten hoe het voelt om zelf kanker te hebben. Daarom houd ik mij vast aan het gegeven: ik heb de ziekte, mijn ouders dragen de ziekte.  

Het is makkelijk om egoïstisch te worden als je ziek wordt. Ik ben de hoofdrolspeler in mijn eigen verhaal en niemand kan mijn rol overnemen. De pijn die ik ervaar staat centraal en vereist de meeste aandacht. Toch is het belangrijk om ook naar de gevolgen te kijken voor de mensen met een bijrol. Hoe erg mijn pijn ook is, iemand anders zijn pijn mag niet gerelativeerd worden. Ook niet, als we het niet direct kunnen ervaren. Des te meer leren we van elkaar: dochters van ouders. En op dit moment, even veel andersom.  

Melissa Schipper 

Melissa is 20 jaar en student op de kunstacademie als zij de diagnose hodgkin krijgt. Corona is vanaf dat moment niet het enige meer wat roet in haar eten gooit. Ze schrijft over het gevecht tussen haar levensenergie en de beperkingen als hodgkinpatiënt. Toch is ze ook met deze diagnose een bezige bij, zegt ze zelf. ‘Tot op zekere hoogte, want ook ik word wel eens in de hoek gezet door kanker.' 

Reageren? Stuur een mail naar redactie@hematon.nl - wij sturen je reactie door aan Melissa.  

Weblogs over lymfklierkanker

  • Lymfklierkanker

    Jong, ziek en eigenwijs

    Je valt tussen wal en schip als je kanker krijgt op je twintigste. Alles wat we kennen omtrent de ziekte, is niet van toepassing voor jong-volwassenen. Ik ben zowel te oud om mijn wensen uit te laten komen bij Make-A-Wish, als voor erkenning bij Kika. Ik voel mij echter te jong om aansluiting te voelen met andere kankerpatiënten, van wie de gemiddelde leeftijd nog steeds ligt op zestig plus want het stereotype, kanker is vooral een ziekte voor ‘ouderen’, klopt.

  • Lymfklierkanker

    De verwerkingsachtbaan

    Er bestaat geen wachtrij voor chemotherapie. Zodra de diagnose rond is, kun je in principe nog de volgende dag aan het infuus gekoppeld worden. Ik moest echter vijf weken wachten, en een beetje smeken bij mijn oncoloog, om er een goed gesprek over te mogen voeren met een psycholoog.

  • Lymfklierkanker

    Bijna een jaar geleden

    6 Januari 2020 voelde ik een knobbel in mijn nek. Ik zat in mijn eentje op de bank en ik kan me nog goed herinneren dat ik schrok. Het was hard en ik kreeg een steen in mijn maag. Ik wilde het liefst doen alsof het er niet zat maar voelde toch nog een paar keer om te kijken of ik me vergist had en het misschien toch niks was.

Ook interessant

  • Leukemie, Stamceltransplantatie

    Wijsheid in Weerbaarheid

    De afgelopen week is de Stip it-actie van start gegaan op Zapp/NPO3, een bewustwordingscampagne waarbij mensen worden opgeroepen om vier stippen op hun hand te zetten.

  • Waldenström

    Ik mag niet klagen, maar ...

    Vorige week weer voor de zoveelste uitslag bij de dokter geweest en de uitslag was volgens de hematoloog weer bevredigend, dus was dat voor mij ook het geval.

  • Waldenström

    Wat nog meer?

    Afgelopen week weer controle gehad. De uitslagen van het bloedprikken had ik al gezien en deze waren gewoon goed. Puntje voor Gelre ziekenhuis.
    De uitslagen staan tegenwoordig mooi op tijd in ‘Mijn Gelre’ zodat ik tijd heb om eventuele vragen te formuleren voor het consult.